Загалом Європа планує передати Україні два батальйони сучасних танків, у кожному з яких буде по 40 одиниць. Ще один батальйон з танків Abrams готує США.

Про це повідомив Spiegel, на якій посилається «НТА – Незалежне телевізійне агентство».

«Німці беруть участь у коаліції з ротою танків Leopard 2A6 у батальйоні, в який фіни, іспанці та нідерландці теж вносять танки цієї моделі. Поляки та норвежці збирають другий батальйон «Леопардів» типу 2А4. Третій батальйон прибуде зі США з приблизно 30-ти основними бойовими танками M1 Abrams, хоча офіційно про це ще не оголосили», – зазначило видання.

Німеччина передасть Україні свої танки Leopard 2 приблизно через три місяці. Спочатку українські військові мають навчитися ними керувати. Таку заяву зробив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

«Танки Leopard 2 можуть надійти в Україну приблизно через три місяці. Спочатку українські екіпажі проведуть навчання, а потім вже танки відправлять до Києва», – зазначив він.

Очільник німецького Міноборони назвав ухвалене рішення про постачання Leopard 2 в Україну «історичним».

«Німеччина обговорюватиме подальші постачання систем озброєнь в Україну, поки триватиме війна», – запевнив Пісторіус.

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову після рішення Берліна щодо передання танків Leopard 2 для українських захисників. Це відбулося перед виступом Шольца в німецькому парламенті.

Канцлер сказав, що відправляти зброю в Україну правильно, але він хоче уникнути ескалації війни.

«Причина викликів, які стоять перед нами, – це страшна загарбницька війна проти України. Жахлива війна, де принципи, про які ми погодилися в Європі, поставили під сумнів», – зазначив він.

Шольц акцентував увагу на правильності тісної співпраці партнерів щодо постачання озброєння в Україну.