ООН визнала право на доступ до чистого та здорового навколишнього середовища базовим правом людини.

Які екологічні права гарантує своїм громадянам Українська держава, розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він нагадав, що у п’ятницю, 8 жовтня Рада ООН з прав людини визнала право на доступ до чистого та здорового довкілля базовим правом людини. Таким чином екологічні потреби людей поставили в один ряд з правом на життя, на свободу та недоторканність, правом на свободу слова чи віросповідання.

“За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 13,7 мільйона смертей на рік, або близько 24,3 % від загальної кількості, пов’язані з екологічними ризиками – забруднення повітря та хімічним впливом. Проблема у тому, що на національних рівнях притягти винних у забрудненні довкілля до відповідальності за наслідки для життя та здоров’я людей дуже складно. Юристи кажуть, що тепер рішення ООН допоможе їм створювати аргументи у справах, що стосуються навколишнього середовища та прав людини”, – сказав Яловий.

Костянтин Яловий зазначив, що екологічні права українців найповніше закріплені в Конституції України та статті 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Отже, кожний громадянин України має право на:
● безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище;
● участь у прийнятті рішень щодо будівництва і реконструкції об’єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища;
● участь в охороні навколишнього природного середовища;
● використання природних ресурсів;
● вільний доступ до екологічної інформації;
● одержання екологічної освіти;
● відшкодування шкоди, заподіяної порушенням права на безпечне довкілля тощо.
“Українцям варто пам’ятати, що екологічні права громадян гарантовані державою”, – додав Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.