2021 рік має стати переломним для екологічного становища України.

Екологічні підсумки 30-літньої історії молодої України опублікував на своїй сторінці в Facebook ініціатор створення Екологічної стратегії розвитку Києва до 2030 року, депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За словами Ялового, підсумків за останні три десятиліття в Україні у сфері екології досі не існує. Тому екологічний діяч вирішив власноруч проаналізувати ситуацію.

«З нагоди 30-річчя Незалежності українські експерти підбивають підсумки у різних галузях – історичній, економічній, соціологічній, культурній та навіть космічній. Тема ж екології, власне, як це і було протягом останніх 30 років, залишається поза увагою. Щоб заповнити прогалину, вирішив  зібрати кілька фактів про те, як змінилася екологічна ситуація за останні 30 років», – написав Костянтин Яловий.

Він навів десять важливих фактів про стан довкілля в Україні:

1) У 2021 році Україна увійшла в ТОП-5 зі 138 країн світу за ризиком посухи. Вже за 30-40 років нам загрожує масштабне опустелювання.

2) Обсяги нелегальної лісозаготівлі в Україні складають близько 75%. Це є одною з причин паводків, які регулярно затоплюють десятки міст та селищ, руйнують інфраструктуру та забирають людські життя.

3) За даними екологів за 30 років в Україні зникло близько 10 тисяч річок. Офіційно цю цифру не заперечують, адже точного підрахунку річок не ведеться.

4) Україна – на 32 місці серед 40 країн за забезпеченістю питною водою у Європі. Серед 180 країн  світу за кількістю питної води на особу Україна займає 125 місце.

5) У 2020 році Україна посіла 8 місце в Європі та 43-е – серед 98 країн світу за забрудненістю повітря.

6) Війна на Донбасі пошкодила усі без винятку компоненти довкілля: повітря, ґрунт, воду, значні площі землі, знищила флору і фауну, зокрема на заповідних територіях.

7) Щороку в Україні утворюється понад 13 млн тонн твердих побутових відходів. Понад 95% цих відходів спрямовується на полігони та звалища, які займають понад 10 тисяч га. Жодного сміттєпереробного комплексу в Україні не існує.

8) Слідом за Європою, Україна почала боротися з пластиковими відходами. З 2022 року продавати та роздавати одноразові пластикові пакети буде заборонено.

Популярні новини зараз

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Ректора КНУ ім. Т.Шевченка підозрюють у розкраданні коштів — створено петицію з вимогою звільнити та притягнути до відповідальності

Показати ще

9) Перший за 30 років масштабний скринінг якості води у басейні Дніпра виявив пестициди, фармацевтичні препарати та важкі метали у концентраціях вищих за допустимі.

10) У «ювілейному» році Незалежності День екологічного боргу в Україні припав на 8 серпня, що є середнім для країн світу показником. Ця дата означає умовний момент, коли людство вичерпує увесь запас ресурсів, який планета здатна відтворити протягом року.

Як зазначив Яловий, такий погляд на екологічну ситуацію виглядає справді песимістичним. При цьому пообіцяв розповісти своїм підписникам про більш оптимістичні підсумки, якщо такі будуть існувати.

«Якщо ви знайдете більш позитивні екологічні підсумки останніх 30 років, надсилайте мені – обов’язково розповім про них на своїй сторінці. Поки що ж переконаний, що за роки Незалежності  у цій сфері було зроблено набагато більше шкоди ніж користі. Сподіваюся що в екологічній історії України цей рік стане переломним. І нарешті – в позитивному сенсі», – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.