Пластик та поліетилен є найбільш поширеними твердими побутовими відходами у світі.

Правильна утилізація пластмас означає не тільки позбавлення відходів, але переробку їх у нові матеріали та вироби, – написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як зазначив Яловий, відходи пластику відносяться до III – IV класів небезпеки (малонебезпечні види відходів). Проте неутилізований пластик становить значну загрозу для довкілля, бо виділяє з часом токсичні канцерогенні речовини. Особливо небезпечний пластик при загорянні. Більшість летальних випадків під час пожеж пов’язана з отруєнням від загоряння пластику, що виділяє токсичні гази. Саме через пластик, тління полігонів твердих відходів настільки небезпечне.

Що треба знати про утилізацію пластику? Всього існує сім його різновидів. 5 з них підпадають під переробку.
1 – пластик PET(E). Більшість пляшок для напоїв, деяка побутова хімія та одноразова упаковка – це все РЕТ. Переробляється лише у вигляді пляшок. Усі одноразові контейнери, лотки для їжі тощо – йдуть на високотемпературне спалювання або викидаються.
2 – пластик HDPE. Побутова хімія, деякі пакети, кришечки на пляшках, пластикова упаковка з-під ліків. Переробляється.
4 – матеріал LDPE. – Пакети-маєчки, упаковки, які тягнуться. В Україні переробляється у вигляді кульків і плівок, а також туб з-під крему.
5 – РР. Поліпропілен. Побутова хімія і харчова упаковка, дитячі іграшки, побутові товари. Переробляється.
6 – PS. Полістирол. Дешевий, умовно безпечний пластик. В Україні не переробляється. Використовують для виготовлення лотків для їжі, одноразового посуду. Не можна допускати контакту з гарячим. Треба максимально уникати в побуті.

3 – PVC, полівінілхлорид. М’який пластик, з якого роблять шланги, банери, клейонки на стіл. Містить у складі хлор, тому є досить токсичним для людей. Категорично не можна спалювати відкритим способом. Не переробляється.
7 – Other. Означає «змішаний пластик» – невідомо, який саме тип пластику, або ж упаковка комбінована, змішана. Не переробляється.

Костянтин Яловий зазначив, що у кожному пункті приймання пластикових відходів можуть бути свої вимоги щодо пластику на переробку. Об’єднує їх лише два пункти: пластик має бути чистий і компактно спакований:
Переробка можлива, якщо відходи чисті. Перед тим, як викинути пляшку з-під йогурту, помийте її водою. Якщо це неможливо, краще викиньте упаковку в загальний смітник. Так ваш йогурт принаймні не забруднить іншу сировину в контейнері.
Зімніть пластик. Взагалі, відходи будь-якого типу та виду потрібно максимально ущільнювати, щоб вони займали менше місця. Менше місця означає менші затрати на вивезення відходів.

“Інші особливості приймання пластику на переробку різняться від пункту до пункту. Перед тим як здавати сміття, запитуйте власників точки прийому про їх правила. Сортуйте сміття та будьте екологічними!”, – сказав Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.