Усі знають, що ліки мають термін придатності. Але що робити, коли він вичерпався?

Інформацію про те, чому не можна викидати прострочені ліки на смітник і куди в столиці їх можна здати на утилізацію, опублікував на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

“Після закінчення терміну дії компоненти ліків не перестають діяти, але зменшують концентрацію або змінюють свою структуру. На сміттєзвалищі вони вступають в хімічні реакції та утворюють нові сполуки. Ці речовини потрапляють у ґрунт, воду і харчові продукти, а звідти – в організм людини”, – розповів Яловий.

За його словами, коли мікродози ліків потрапляють в організм, то вони тренують збудників хвороб. бактерії набувають стійкості до певних речовин. Наступного разу, коли людина захворіє, ліки не подіють.

Відповідно до ст. 23 закону України “Про лікарські засоби”, неякісні лікарські засоби та ті, термін придатності яких закінчився, підлягають утилізації та знищенню. Прострочені ліки мали б приймати аптеки та медичні заклади, але в українському законодавстві це не прописано.

Як зазначив Костянтин Яловий, у столиці пункт прийому непридатних медикаментів планують створити вже кілька років, але на це досі не знайшли фінансування.

“Єдина приватна ініціатива, яка дає чітку інформацію про прийом прострочених ліків від громадян – заснована організацією “Україна без сміття”. Використані медичні маски, рукавички та прострочені пігулки тут можна здати на високотемпературне спалювання. Медичні відходи приймають від фізичних осіб, не більше одного “кулька-маєчки” за один візит і лише на станції No Waste Recycling Station Київ на вулиці Саперно-Слобідській, 25. Подробиці можна дізнатися на сайті проекту”, – повідомив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.