Чому й досі столичними парковками займається місцевий напівтіньовий бізнес? Чи можливо в Києві працювати чесно? Чи дає виграний державний тендер право працювати законно, чи гарантує він безпеку та захист підприємцям?

Хрещатик.News провів власне розслідування і дізнався, як правоохоронці покривають місцевий паркувальний бізнес, який утримують експоліцейські – в обхід закону і державним тендерам.

Коли держава створювала систему ProZorro, автори ідеї зазначали, що це система, до якої не можна залучитися напряму, в яку не може втрутитись ніхто, хто перебуває при владі, і відсіяти “непотрібних” або вплинути на процес торгів. Зазначалось, що система гарантує чесну перемогу на справедливих засадах, а бізнес з державою відтепер можна вести, не боячись “ставлеників” та “наглядачів”. Проте чи дійсно перемога в аукціоні гарантує чесний бізнес “по-білому” столичним підприємцям?

У січні 2020 року компанія “Інноваційні рішення-2” виграла два тендера на експлуатацію паркувальних майданчиків на державному аукціоні ProZorro, який проводило комунальне підприємство “Київтранспарксервіс”. Компанія сплатила у державний бюджет всю суму двох тендерів – а це близько 500 тис. гривень – і підписала операторський договір з КП “Київтранспарксервіс”. Були укладені також акти приймання-передачі майданчиків для паркування – по вулиці Олени Пчілки, 2 та вулиці Сортувальній, 2 у Дарницькому районі столиці. Зазначимо, що обидва договори й досі є чинними, і ніким не оскаржені.

Фото: скріншот електронного протоколу

Маючи всі законні права і дозвільні документи на руках, адміністратори компанії вийшли на на роботу на майданчики Дарниці. Проте розпочати роботу так і не змогли. А не дали їм це зробити експаркувальники (а саме ФОП “Грибан Андрій Олексійович”), які теж приймали участь в аукціоні, проте програли його.

Колишні співробітники поліції, які роками “доїли” паркувальні майданчики Дарниці, вирішили, за звичкою, взяти хитрістю та силою. Для захисту “своїх рубежів” експаркувальники викликали поліцію – тобто колишніх друзів та співробітників, які звинуватили представників “Інноваційного рішення-2” у нібито у рейдерському захопленні, і повезли до відділку.

Ніякі дозвільні документи, підписаний договір, відомості про виграний тендер справу не врятували.

Фото: скріншот протоколу

За підтримки слідчого Дарницького УП Боржкова Олексія Валерійовича на світ з’явилось кримінальне провадження по факту нібито незаконного займання майданчиків. Таким чином (до з’ясування обставин) ці паркувальні майданчики визнали речовими доказами та передали назад колишнім суб’єктам господарювання – на “відповідальне зберігання”.

“Ми виграли тендер і сплатили до бюджету міста близько 500 тис гривен – тобто запропонували максимальну ціну для бюджету, виграли аукціон – але не можемо вести там діяльність. Це абсурдна ситуація!” – обурюються представники компанії.

Зайве наголошувати, що “обставини” будуть з’ясовують якнайдовше – в інтересах колишніх підприємців-паркувальників, строк договору яких вже давно сплив. І все це відбувається під носом у чинного мера Віталія Кличка і за прямої підтримки Олександра Густелєва, його заступника. За інформацією ЗМІ, саме його, як голову “Київавтодору”, кияни вважають винним у неякісному ремонті доріг і розкраданні мільйонів бюджетних коштів. В 2019 році Антикорупційна комісія КМДА намагалась притягнути його до відповідальності за неякісний ремонт доріг, проте заступник Кличка і досі займає свою посаду. Нагадаємо, що двоє інших заступників голови КМДА нещодавно засвітились у гучних скандалах. Так, Миколу Поворозника підозрюють у вимаганні значного хабара з фірми-забудовника. СБУ навіть провела обшуки у кабінеті “правої руки” Кличка і вже готова оголосити підозру, проте заважають передвиборчі політичні мотиви. А Володимир Слончак побив патрульного поліцейського. Невже з такими кадрами чинний мер планує іти на вибори і сподівається виграти?

Фото з відкритих джерел

Але що ж з майданчиками Дарницького району? Сьогодні там працюють охоронники ФОПу Грибанова, які не мають на це жодного законного права. Саме вони збирають плату за паркування, а не компанія, яка чесно виграла тендер 16 січня 2020 року.

“Вони роблять все, щоб максимально затягнути час, аби ми туди зайшли надто пізно, або зовсім не зайшли. Доки триває розслідування, у нас зв’язані руки”, – зазначають представники компанії.

24 квітня ТОВ “Інноваційні рішення-2” подало дві заяви щодо протиправних дій Грибанова – за статтею 190 (шахрайство) і статтею 206 (протидія законній господарській діяльності). В КП “Київтранспарксервіс” також повідомляють, що направили скаргу до прокуратури. Проте віз поки що й досі там. Біле називають чорним, а чорне білим – невже це всіх влаштовує?

Популярні новини зараз

У КНУ ім. Т. Шевченка облаштували місце Тиші у пам'ять про загиблих студентів та курсантів

Неймовірну Великодню інсталяцію з квітів відкрили у Софії Київській

У столиці серйозний скандал через побиття хлопця у школі — дитині довелось робити операцію

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

“Аби щось змінилось, потрібна політична воля. Аби той, хто при владі, мав волю і мужність сказати: “Все, хлопці, тепер ми будемо працювати лише в межах чинного законодавства!”, – вважає керівник компанії ТОВ “Інноваційні ріешення-2”.

Чи є в столиці той, хто так скаже?

Читайте також:

В Києві блокують рахунки водіїв, що не сплатили за паркування

Тактильна плитка та антипаркувальні стовпчики: у всіх районах столиці активно оновлюють тротуари (фото)

В столиці ввели електронні талони на паркування