Українці щороку викидають близько 11 млн тонн сміття, лише 3-6% з якого відправляється на переробку.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Водночас, за його словами, в Німеччині щорічно переробляється більше 60% сміття, у країнах Скандинавії понад 50%, у Франції – понад 40%. В Україні ж з непереробленого сміття лише 1-2% спалюється, інше – вивозять на звалища. Площа всіх сміттєзвалищ України становить понад 10 тис. га. Це 14 тис. футбольних полів.

“Всі переробні підприємства ще донедавна працювали не завдяки, а всупереч існуючим обставинам. Проте, сподіваюсь, що ситуація нарешті зрушить з мертвої точки. Зокрема, минулого місяця в Житомирі було відкрито перший сміттєпереробний завод, побудований за кошти приватного інвестора. Його вартість 9 млн євро. Цей завод має дві лінії для сортування та компостування відходів. Всього він зможе переробляти 85 тис. тонн сміття за рік”, – пише Костянтин Яловий.

Один такий завод, за словами Ялового, щорічно може зберігати від сміття територію, яка дорівнює приблизно 2,3 га. Це майже чотири футбольних поля.

“Для того, щоб подібні сміттєпереробні комплекси виростали в Україні у геометричній прогресії необхідно стимулювати інвесторів до їх створення. Тобто зробити так, щоб такий бізнес став вигідним. Над цим зараз мають серйозно думати ті, хто приймає закони”, – підкреслює Яловий.

Водночас українцям він радить вчитися сортувати сміття. Для початку – хоча би здавати окремо батарейки, акумулятори, папір та скло. Бо якщо цього не робити – сенсу у сміттєпереробних заводах немає.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.