Чи замислювалися ви над тим, коли в Україні найчастіше святкують день народження, та як змінився мовний тренд пошукового запиту в Інтернеті?

Сайт привітань Moonzori зробив дослідження у своїй тематиці на основі даних Google Trends періодом з червня 2015 по  червень 2021 року. Це аналітичне дослідження дає нам змогу дізнатися, коли найчастіше люди зверталися до Google, щоб знайти привітання, а також, якою мовою вони робили свої запити: українською чи російською, і як протягом останніх років змінилася мовна пошукова історія в цій тематиці.

Google Trends — це публічний web-додаток корпорації Google, заснований на пошуку Google, який показує, як часто певний термін шукають по відношенню до загального обсягу пошукових запитів у різних регіонах світу і на різних мовах.

Для дослідження було відібрано один інформаційний високочастотний запит двома мовами, по якому люди найчастіше шукають в Google слова привітання. Ним є запит: «Привітання з Днем народження», а також «Поздравления с Днем рождения».

Аналізуючи отримані дані двох ключових фраз по роках, починаючи з середини 2015-го, завершуючи серединою 2021 роком, на графіках видно, що на території України до 2018 року домінував запит російською мовою (червоний графік). Проте ситуація у 2018 почала змінюватися. В деяких тижнях місяця запити «Привітання з Днем народження» почали з невеликим відривом домінувати над аналогічним запитом російською мовою.

У 2019 році шкала співвідношення саме українських запитів почала лідирувати. А 2020 рік став домінантним, серед українських пошукових запитів. Станом на перше півріччя 2021 року ситуація продовжує змінюватися на користь пошуку українською мовою за вище зазначеними словосполученнями.

На другому слайді продемонстровано, як по регіонах змінюється тенденція запитів. Чим світліше червоне забарвлення, тим більше в цьому регіоні домінує україномовний запит.

Щодо періодів в році, коли люди найчастіше шукають привітання з Днем народження, то тут можна виділити наступні: друга половина січня; перша, друга декади лютого; на весні – середина березня; третя декада квітня і перша декада травня; лідером запитів у році є літо – друга половина червня, весь липень і початок серпня; восени – перша декада вересня; третя декада жовтня; середина листопада; зимою – третя декада грудня.

У світі після України, найбільше шукають привітання українською мовою у таких країнах: Чехія, Польща, Португалія, Італія, Іспанія, Німеччина, Росія, Франція, Канада, Велика Британія і США.

Moonzori – це платформа привітань з Днем народження і різними святами, де можна знайти вітання з нагоди різних святкових подій.