Колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер вважає, що його слова про те, що Україна має бути готовою поступитися Росії частиною своєї території, неправильно зрозуміли.

Про це він заявив у новому інтерв’ю The Timе, пише “Гордон”.

“Якщо ви прочитаєте, що я насправді сказав, я ніколи цього не говорив”, – пояснив Кіссінджер.

За його словами, першочерговим завданням є припинення вогню, і це може статися, коли РФ піде на позиції до 24 лютого.

“Я сказав, що найкращою лінією розмежування для припинення вогню буде вихід на кордон між землями, які були українськими весь час і тими, що сприймалися як частина Росії якийсь час. І я застеріг від перетворення війни за свободу України на війну за майбутнє Росії”, – продовжив він.

“Зараз Росія, як і раніше, окуповує 15% довоєнної території України. Її мають повернути Україні, перш ніж можна буде встановити реальне перемир’я. Спірна територія – це невеликий куточок Донбасу, приблизно 4,5%, та Крим. Я не казав, що територію треба віддавати. Я просто мав на увазі, що вона повинна мати окремий статус у будь-яких переговорах”, – додав американський політик.

Приводом для інтерв’ю Кіссінджера став вихід його нової книги “Лідерство”, присвяченої світовим політикам, які успадкували важкі геополітичні ситуації та вийшли з них переможцями.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи є президент України Володимир Зеленський таким лідером, Кіссінджер сказав, що він уже зміг зробити Україну моральним ідеалом.

“Але потрібен час, щоб зрозуміти, чи зможе він інституціоналізувати те, що почав, чи це вплив неординарної особистості на дуже драматичну ситуацію. Він не висловлювався про те, як виглядатиме світ після війни, з тією ж ясністю та переконаністю, з якою він керує воєнними діями”,  – сказав колишній держсекретар.