Війська РФ безуспішно намагалися піти у наступ у Харківській області.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що 23 березня противник зробив спробу наступу у районі села Синьківка, пише “Status quo”.

Синьківка знаходиться за кілька кілометрів на північний схід від Куп’янська на східному боці річки Оскол. До війни тут було близько 400 мешканців. Куп’янський район був окупований у перші дні вторгнення і понад шість місяців перебував під контролем російських військ. У ході осіннього масштабного контрнаступу в Харківській області більшість району було звільнено. Війська РФ утримують ще 29 населених пунктів у східній частині району. Куп’янськ та прилеглі села опинилися в зоні бойових дій.

Війська РФ протягом кількох місяців роблять безуспішні спроби просунутися вперед на цій ділянці фронту. Понад три місяці триває штурм Гряниківки на північ від Куп’янська. Село практично знищено, але взяти його супротивникові так і не вдалося. Британська розвідка повідомляла, що війська РФ не залишають надій знову заволодіти Куп’янськом – важливим залізничним вузлом. Проте ці спроби британські фахівці пов’язували із підвищенням активності російських військ на лінії Сватово-Кременна у Луганській області.

Наступ на Синьківку показує, що противник намагається промацати українську оборону й на ближніх підступах до Куп’янська. Місто щодня зазнає обстрілів, в ньому пошкоджено 30% будівель. Обласна влада оголосила обов’язкову евакуацію. Але перспектив просування противника на Куп’янському напрямі вперед іноземні експерти не бачать. За їхньою оцінкою, російські підрозділи більше приділяють увагу обороні, побоюючись чергового стрімкого прориву ЗСУ.

Також на Куп’янському напрямку 23 березня артилерія РФ обстрілювала Гряниківку, Крохмальне та Дворічну. На Слобожанському напрямку під обстріл потрапили Глибоке, Землянки, Комісарове, Вільхуватка, Амбарне, Бологівка, Західне, Кам’янка та Крейдянка.