Українська кам’яна сіль – відтепер дефіцит. Люди скаржаться, що вона зникла з супермаркетів. Натомість залишилась лише імпортна, дорожча. Відсутність кухонної солі в магазинах пов’язана з зупинкою роботи “Артемсолі”, яка зараз перебуває під обстрілами росіян. Підприємство випускає понад 90% всієї солі в Україні, і також є найбільшим її виробником в Європі.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише депутат Київрада VIII скликання Костянтин Яловий.

“За минулий рік підприємство видобуло майже  2 млн тонн солі.  З них виробництво фасованої солі склало 171,9 тис. тонн, йодованої – 45,3 тис. тонн – це те, що ми використовуємо на кухнях. І це – лише верхівка айсбергу. Якщо на кухні кам’яну сіль цілком можна замінити морською, то у промисловості такої альтернативи немає”, – повідомив Костянтин Яловий.

Він зазначає, що нестача поставок з “Артемсолі” стане проблемою для виробників харчової продукції, у яких незабаром починається сезон консервації овочів. Також брак солі є проблемою для хімічної промисловості та для підприємств, які відповідають за зимову обробку доріг та злітно-посадкових смуг.

Зупинку “Артемсолі” відчують й за кордоном. Підприємство постачало сіль у 15 країн світу, серед них – Угорщина, Польща, Грузія, Молдова, Азербайджан, Румунія, Словаччина. За 12 місяців 2021 року “Артемсіль” експортувала 744,2 тис. тонн солі, що складає 39,5% від загального обсягу відвантаженої продукції.

Теоретично, видобуток солі в Україні можна збільшити за рахунок інших рудників, але це потребує часу та інвестицій. А ще – може бути небезпечним для довкілля.

“До зупинки “Артемсолі”  Україна входила у світовий ТОП-20 по видобутку солі. З наявних 14 розробляється 11 родовищ. Окрім найбільшого Артемівського, в Україні є ще два відомих  – Слов’янське, яке також знаходиться у Донецькій області, та Солотвинське, розташоване в Закарпатті. На першому зараз також непроста ситуація, друге – почало розмиватись після великих повеней в 1998 та 2001 роках, та має застаріле виробництво. Ще кілька родовищ стали соляними шахтами і використовуються для лікувальних цілей”, – пише Костянтин Яловий.

Він уточнив, що підприємство “Артемсіль” готове відновити діяльність, щойно території будуть вільні та безпечні. Його співробітники – 2,5 тисячі людей, які є і жителями міста Соледар, готові вийти на роботу, щойно це стане можливим.

А зараз важливо не панікувати, використовувати вдома альтернативні види солі та вірити у ЗСУ, які зараз роблять все можливе для відновлення безпеки поблизу Артемівського родовища.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.

 

Популярні новини зараз

У столиці посилять заходи протидії ДРГ та можливим обстрілам Києва - Рада оборони Києва провела засідання

У столиці планують присвоїти звання "почесного громадянина Києва" колишньому Головнокомандувачу Залужному

Рятувальники використали безпілотну техніку з тепловізорами, аби перевірити київські ліси на наявність пожеж

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще