Про шкоду та негативні наслідки від спалювання рослинності нагадав начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу КМДА.

Зазначається, що при спалюванні трави та листя разом із димом у повітря, а потім у легені людини, потрапляють дуже небезпечні для здоров`я людини речовини: важкі метали, діоксини, бензопірени, оксиди азоту та найрізноманітніші канцерогенні сполуки. Із листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери.

Андрій Мальований нагадав, що разом із сухою травою вогонь може знищити екосистему.

«Вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, а й насіння, паростки дерев і корені майбутньої рослинності, так, що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Спалювання трави аж ніяк не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Адже висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту. Гинуть не тільки мікроорганізми, але й знищуються гнізда птахів. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту – зайці, їжаки, плазуни, земноводні», – зазначив Андрій Мальований.

Крім того, підпал трави часто призводить до виникнення пожеж, займання торфовищ і лісових насаджень. Нерідко при випалюванні стерні, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, зокрема, у прилеглих лісових масивах.

Зазначається, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, Україна без сміття: в Києві прийматимуть одяг на утилізацію

Читайте також:

В столиці побудують завод з переробки листя на біопаливо

70 тонн зібраних в Києві батарейок, перероблять у Румунії (відео)