Штрафи за спалення сухої трави, ухвалені минулого року, поки що не зменшують кількості пожеж.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«Минулого року українські екозахисники та рятувальники зітхнули з полегшенням, коли уряд вперше за багато років суттєво посилив відповідальність за самовільний підпал сухої трави та можливі наслідки таких дій для природи. З початком весни 2021 року стало зрозуміло, що радіти було зарано: високі штрафи аж ніяк не зупиняють паліїв», – зазначив Яловий.

Він наголосив, що лише за минулі вихідні Державна служба з надзвичайних ситуацій зафіксувала 169 пожеж у Київській області.
Постраждали Києво-Святошинський, Білоцерківський, Вишгородський, Баришівський, Володарський, Яготинський та інші райони. 148 з цих випадків сталися через займання трави, 15 – через загоряння смітників. За два дні вигоріло 330 гектарів землі.

«Більша частина цих випадків – умисний підпал. Люди спалюють суху рослинність, бо переконані, що після, на згарищі – «буде краще рости». Логіка досить сумнівна, враховуючи, що вогонь дуже рідко обмежується тою ділянкою, яку планували «очистити», і перетворюється на пожежу, що знищує гектари екосистем разом з їх мешканцями – тваринами, птахами, комахами та рослинами», – сказав Яловий.

Як нагадав політик, минулого року через підпал сухої трави почалися масштабні пожежі у Чорнобильській зоні. Понад 500 людей за допомогою 120 одиниць техніки боролися з вогнем протягом майже половини квітня. В результаті катастрофи було знищено 5% території Чорнобильського заповідника та 12 сіл у зоні відчуження. Збитки склали близько 8 мільярдів гривень.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.