Про це 1 січня 2020 року повідомила у Facebook пресслужба Міністерства культури, молоді та спорту України.

Картина відомого українського художника Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною» була вивезена нацистами з музею Дніпропетровська під час окупації міста нацистами, а повернули її до України американці.

«Перший подарунок від МКМС у новому році: міністерство реалізувало повернення картини Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною».

За сприяння МКМС завершився процес повернення картини відомого українського художника, незаконно вивезеної під час окупації нацистами м. Дніпра (тодішній Дніпропетровськ) 1941-1943 рр.

Дворічна кропітка робота завершилася передачею американським подружжям Трейсі картини в дар Україні, яка у 2017 році була заявлена до продажу на аукціоні «Potomack Сompany» (Александрія, штат Вірджинія, США)», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що повернення картини Михайла Паніна в Україну ― це результат багаторічної спільної праці та партнерства між Україною та США, а також міжнародне визнання втрат культурних цінностей нашої країни під час Другої Світової війни.

Нагадаємо, Еталон зими: сніжний Київ в картинах XX сторіччя

Читайте також:

Француз нелегально привіз до України 98 старовинних картин

Косівську мальовану кераміку внесено до культурної спадщини людства: ЮНЕСКО