Міністерство юстиції України розробило два законопроекти, ухвалення яких забезпечить запровадження в країні класичного інституту присяжних. Про це повідомив заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук під час прес-конференції «Запровадження класичного суду присяжних в Україні», інформує пресслужба Мінюсту.

Зазначається, що відповідно до законопроектів, суд присяжних буде здійснюватися колегією із 7 присяжних. Суд присяжних засідатиме окремо і виноситиме не вирок, а вердикт.

Але спочатку запропоновані зміни повинні бути схвалені Урядом України, планується, що це станеться вже в цьому році.

Заступник Міністра юстиції зауважив, що хоча Конституцією України закріплюється, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних, принцип їхньої роботи досі спирається на радянську практику. Для формального виконання цієї норми Конституції суд народних засідателів у 2012 році було перейменовано на суд присяжних, але фактично цей інститут не є судом присяжних у класичному розумінні.

«Положення Конституції в частині суду присяжних необхідно повністю реалізувати. Недостатньо лише перейменувати суд народних засідателів на суд присяжних. Необхідно чітко розділити встановлення судом присяжних питання винуватості-невинуватості та прийняття юридичних рішень професійним суддею», – розповів Олександр Банчук.

Нагадаємо, Відсьогодні на нетверезих водіїв очікує судимість

Читайте також:

Конституційний суд перевірить право президента призначати голову КМДА

Суд зобов’язав Кабінет Міністрів підвищити прожитковий мінімум