Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день без пестицидів.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, у масовій свідомості слово “пестициди” сприймається виключно у негативному контексті. Та й навіть сьогоднішня дата в іншому варіанті звучить як “День боротьби з пестицидами”. Пестициди, як випливає з самої назви, й справді дуже небезпечна річ. По суті це отруйні хімічні речовини, які людина цілеспрямовано і свідомо вносить у навколишнє середовище, щоб знищити чи припинити розвиток живих організмів – мова йде про комах, бактерії, спори та інші організми, які чинять шкоду рослинництву і тваринництву.

“Але чи знаєте ви, що якби сьогодні людство повністю відмовилося від використання пестицидів, уже б завтра на планеті почався голод. За оцінками науковців, третина сільськогосподарської продукції у світі виробляється завдяки застосуванню подібних засобів. Без пестицидів втрати урожїв плодів, овочів та зернових сягали б від 30% до 100%. Ці речовини є невід’ємною складовою сучасних технологій вирощування продуктів”, – розповів Костянтин Яловий.

За словами Ялового, водночас пестициди негативно впливають на довкілля, скорочують біорізноманіття, знищуючи бур’яни і комах – важливі елементи біосистем. Крім того, пестициди справляють негативний вплив на здоров’я людини, як у результаті прямої дії, так і опосередковано внаслідок накопичення залишкових кількостей у сільськогосподарських продуктах і питній воді. За оцінками ВООЗ, через ненавмисне отруєння від впливу пестицидів щорічно у світі гинуть понад 350 тисяч людей.

Як пояснив політик, пестициди можуть бути різними. Одні з найнебезпечніших (наприклад ддт), які використовувалися у 20 сторіччі, сьогодні є забороненими. Сучасні технології передбачають використання інших, більш безпечних речовин. Але навіть з ними треба поводитися вкрай обережно і використовувати їх відповідально, максимально скорочуючи шкоду для довкілля і людей.

“Особливо це питання актуальне для нашої країни. Аграрні корпорації інтенсивно використовують деякі надзвичайно токсичні пестициди, які вже давно заборонені в Євросоюзі. За словами експертів, великою проблемою є також  стан поводження з непридатними пестицидами та агрохімікатами. Так за 10 місяців цього року в Україні 522 перевірки підприємств щодо поводження з пестицидами та агрохімікатами виявили 330 порушень”, – зазначив Костянтин Яловий.

Тож хоча повністю відмовитися від пестицидів ми не можемо, їх виробництво, зберігання, застосування та утилізація повинні бути об’єктами суворого контролю. Потрібно запровадити ефективний моніторинг залишкового рівня концентрації пестицидів у ґрунті, воді та продуктах. Загалом, щоб зменшити загрозу пов’язану з пестицидами для українців, держава повинна максимально сприяти переходу сільського виробництва на безпечні інноваційні технології, – підсумував Яловий.

 

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.