Майже мільйон гектарів наших заповідників пошкоджені війною. Це 20% від усіх заповідних земель. Окупанти порушують спокій на природоохоронних територіях, використовуючи їх як плацдарми.

“Під загрозою знищення – унікальні екосистеми, які мають міжнародне значення: 17 Рамсарських об’єктів загальною площею 627,3 тис. га; близько 160 територій Смарагдової мережі площею 2,5 млн га та 4 біосферні заповідники”, – повідомив на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначає, що за сухими цифрами – біль людей, які присвятили життя природо-заповідній справі. Споглядаючи масштаби руйнування у заповідниках неможливо залишатися байдужим.

Зараз природоохоронці працюють над оцінкою збитків та беруть участь у розробці плану відновлення дикої природи України. Він передбачає ревіталізацію зруйнованих та порушених екосистем як мінімум до того стану, який вони мали до війни. За офіційними даними для цього необхідно залучити 24,3 млн євро – від держави, міжнародних донорів та Євросоюзу.

“У день професійного свята бажаю працівникам природно-заповідної справи мирного неба, чистої землі та води, збереження флори та фауни! І нехай після перемоги природа  якнайшвидше повернеться  до спокійного життя без потрясінь, а люди шануватимуть довкілля”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.