В Олександрівській клінічній лікарні Києва столичні кардіохірурги провели операцію з імплантації механічного серця (LVAD). Це перша подібна операція в Україні, виконана на базі муніципального медичного закладу. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

Мер Києва Віталій Кличко провідав пацієнта, якому механічне серце врятувало життя.

«Це кардіологічне відділення є одним із найкращих відділень в Україні. За два роки тут проведено більше 7 тисяч операцій на серці. Це більше 7 тисяч врятованих життів киян. Днями тут зробили унікальну операцію з імплантації механічного серця. Усього декілька таких операцій було зроблено в Україні – в Інституті серця. Операція, що зробили столичні кардіохірурги, – це найвищий рівень, який може бути в кардіології. Операція пройшла успішно. Пацієнт уже ходить і почувається добре», – сказав Віталій Кличко.

Операцію зробили 67-ми річному киянину, якій страждав на важку форму серцевої недостатності та переніс кілька інфарктів. Останній місяць, зважаючи на тяжкість стану, перебував на стаціонарному підтримуючому лікуванні.

«Тривала операція 3 години. Оперували кардіохірурги Олександрівської лікарні, які пройшли відповідне навчання за кордоном та отримали сертифікати спеціалістів із імплантації механічного серця. Вартість такої операції (включаючи механічне серце та інші витратні матеріали) – близько 5 млн грн. Вартість самого серця – 4,5 млн грн. Для пацієнта операція була безкоштовною завдяки програмі «Здоров’я киян», яку фінансує місто», – зазначили в пресслужбі.

Як розповів завідувач кардіологічного відділення Олександрівської лікарні Віктор Клюзко, механічне серце імплантоване у серце чоловіка і допомагає йому належним чином функціонувати.

«Серце не працювало. Чоловік не міг далеко ходити і постійно знаходився в лікарні. Ми вводили необхідні ліки, щоб підтримувати роботу серця. Тепер пацієнт може літати у будь-який куточок світу. Він живе, як зі звичайним механічним клапаном. І приймає лише варфарин. Раніше ці механічні серця були перехідним етапом до трансплантації. Сьогодні ж це – окрема альтернатива. І пацієнти живуть багато років із такими механічними серцями», – пояснив Віктор Клюзко.

Зазначається, що механічне серце – американського виробництва. За кошти міського бюджету наразі придбано два таких серця. Друге механічне серце буде невдовзі імплантоване ще одному пацієнту.

Нагадаємо, Відремонтували столичну дитячу лікарню № 2: що змінилося

Читайте також:

Хворих на коронавірус лікуватимуть в Олександрівській лікарні: як саме

Київ придбав унікальний екзоскелет для реабілітації дітей з інвалідністю