Нідерланди не будуть судити Путіна за збиття малайзійського “Боїнга”. За місцевими законами у президента держави-терористки є імунітет.

Однак слідчі оприлюднили докази причетності російської верхівки до загибелі майже трьох сотень пасажирів рейсу МН17, йдеться в ТСН.

У великій залі у Гаазі прокурори з п’яти країн показали на екрані очільника держави-терористки, коли його ще приймали в Європі, і тодішні розмови Путіна і його підлеглими лідерами бойовиків “ДНР” та “ЛНР” – докази того, що влітку 2014 Росія керувала ними вручну. “Російська влада контролювала війська так званої “ДНР”, – заявляють прокурори.

Впродовж години прокурори оприлюднюють докази – тут і номери “Бука”, і маршрут пересування, і телефонні розмови Путіна та бойовиків, але розслідування закрите і суду не буде, принаймні поки що. “Будь-які подальші докази треба шукати на території Росії”, – зазначають прокурори.

Правоохоронці пояснюють, чому попри докази на екрані Путіна за збиття “Боїнгу” сьогодні судити не можливо. “У нас є вагомі причини вважати, що Путін брав участь у ухваленні рішення про транспортування ракетної установки “БУК” у самопроголошену “ДНР”. Але як голова держави він має імунітет за нідерландськими законами”, – каже представниця Нідерландів Дігна Ван Бутцелар.

В українській прокуратурі кажуть, заподіяти закриттю справи не змогли. “Нідерланди згідно угоди між Україною і Нідерландами виступають головною стороною і будь-яке рішення у цій справі ми маємо узгоджувати з цією стороною”, – зазначає представник України Олександр Банник.

Представниця Малайзії пояснює, чому ж не шукають хоча б тих, хто натиснув на кнопку. “Вам потрібно пов’язати підозрюваного напряму з “Буком”, який був використаний для збиття “Боїнгу”. У цій справі нам таких, прямих доказів не вистачає”, – каже вона.

Для суду доказів недостатньо, однак слідчі вирішили їх оприлюднити, аби ще раз нагадати про відповідальність російської верхівки за смерть пасажирів. Прокурори обіцяють знову відкрити справу щойно з’явиться хоча б один новий свідок.

Аби поновити розслідування, потрібен доступ до доказів на свідків на території Росії. Як і з рештою злочинів держави-терориста спершу Україна має перемогти на полі бою.

Нагадаємо, “Боїнг” малазійських авіаліній збили вісім із половиною років тому з російсього “Буку” над Донеччиною. Три сотні пасажирів та екіпажу загинули миттєво. Після тривалого розслідування міжнародної групи, Нідерланди заочно засудили двох росіян і одного українця, які були причетні до транспортування ракетної установки. Під час суду два місяці тому прокурори анонсували – це лише початок, бо розслідування йде далі.