Зняти економічну блокаду з окупованої частини Донбасу можуть лише після скасування рубльової зони і псевдонаціоналізації, яку провели проросійські бойовики.

Такі домовленості мають відбуватися виключно “у форматі двостороннього руху”, заявила речниця президента Володимира Зеленського Юлія Мендель, повідомляє 24 канал.

Обмеження можуть зняти лише у відповідь на поступове повернення в українське правове поле. Мендель наголосила, що питання зняття блокади підняли російська сторона та ватажки бойовиків тимчасово окупованих територій.

У зв`язку з чим президент Леонід Кучма зазначив, що якщо таке бажання дійсно є, то за умови вирішення питання скасування рубльової зони, скасування незаконних рішень про псевдонаціоналізацію, ми готові відновлювати питання економічної реінтеграції на умовах повернення в українське правове поле, відповідно до Мінських домовленостей, пояснила прес-секретар Зеленського.

Окрім того, представник України на переговорах у Мінську Леонід Кучма запропонував провести аудит “націоналізованих” бойовиками підприємств. Що не всі власники захочуть їх повертати через поганий стан. Однак рішення про повернення цих підприємств до української економіки, за словами Кучми, потрібно лише після міжнародного аудиту.

Блокада ОРДЛО заходи, направлені на тимчасове повне припинення транспортного сполучення між Україною та тимчасово окупованою Росією територією Донецької та Луганської областей.