Голова МОЗ Максим Степанов назвав цифри, при яких система охорони здоров’я не здатна витримати навантаження. І зазначив, що врятувати країну може лише Про це міністр заявив в інтерв’ю “НВ”, інформує Хрещатик.News

Степанов пророкує колапс системи медичної допомоги через ураганне  надшвидке зростання кількості захворілих на коронавірус.

“Я вважаю, що як міністр охорони здоров’я я повинен чесно говорити нашим громадянам, що нас чекає. Медичний колапс – це коли у нас будуть заповнені всі ліжка, які здатні надавати медичну допомогу хворим COVID-19. На сьогодні це 52 тисячі ліжок, а це 30% всього ліжкового фонду. При цифрах від 15 до 20 тисяч хворих за добу ми можемо дійти до стовідсоткової наповненості. Це наша реальність, і я хочу, щоб люди знали, що таке у нас може бути. До таких цифр ми можемо дійти до 1 грудня. Але десять тисяч буде вже на цьому тижні”, – пояснив Максим Степанов.

Міністр вважає, що найкращим виходом був би повний локдаун на 21 день, який врятував би країну. Проте наслідки такого карантину для економіки і пересічних громадян важко собі уявити.

“Кращий сценарій – це повний локдаун. Все заборонити, повністю розірвати ланцюг передачі хвороби, мінімум на 21 день. Тому що максимальний інкубаційний період 21 день. Однак реальність така, що ми як країна не можемо собі дозволити повний локдаун. При повному локдауні люди будуть втрачати роботу, людям елементарно не буде за що купувати навіть продукти харчування. Ми не можемо собі дозволити того, що було навесні”, – зазначив міністр.

Нагадаємо, з п’ятниці по неділю в Україні планують ввести карантин вихідного дня, аби змусити українців сидіти вдома.

Читайте також:

Найшвидший тест на коронавірус з’явився у Великій Британії

Мутований коронавірус: в Європі швидко поширюється новий вид COVID-19

80% українців переносять ковід у легкій формі: МОЗ