Сьогодні у світі та Україні відзначають Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day).

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, проблема забруднення довкілля пластиковими пакетами сьогодні є одною з найсерйозніших екологічних проблем. За даними ООН, у світі щороку виробляють понад 13 мільярдів пластикових пакетів, тобто 300 одиниць на кожного дорослого мешканця Землі. Згідно зі статистикою, кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щорічно. При цьому в більшості випадків кожен пакет використовують тільки раз.

“При цьому пакети використовуються надзвичайно неефективно: середня тривалість використання одного пакета складає 20 хвилин. У природному ж середовищі поліетилен розкладається більше 200 років, а пластик – майже 450 років. Після розкладання вони становлять небезпеку, оскільки речовини після розкладу потрапляють у ґрунт та воду”, – сказав Яловий.

Він нагадав, що в Україні з 2022 року буде заборонений продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування, за винятком певних випадків. З березня наступного року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети. Як виняток їх можна буде використовувати тільки для упаковки риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду. Також під заборону не потрапляють щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

Як зазначив політик, наразі про повну або часткову відмову від пластику заявили вже у понад 40-а країнах світу. Серед них не тільки країни Євросоюзу, а й африканські та азійські держави.

Костянтин Яловий пояснив, що альтернатив пластиковим пакетам вистачає. Наприклад, багаторазові сумки з тканини для походу в магазин. Альтернативою одноразовим пакетам можуть також бути щільні багаторазові пакети, паперові пакети, пакети з певним змістом матеріалів рослинного походження. Для фасовки сипучих продуктів та подібних товарів у якості альтернативи експерти пропонують біорозкладні пакети, які, як правило, виготовляють з крохмалю або целюлози – протягом короткого часу такий пластик повністю розкладається і перетворюється на природній гумус.

“Підтримайте International Plastic Bag-Free Day та спробуйте сьогодні хоча б один день обійтися без використання пластикових пакетів”, – закликав Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.