Орендувати п’ять парковочних місць, не маючи офіційно жодного автомобіля? Ховати доходи і не відповідати за це? Те, що комусь може здатися парадоксом, справді можна знайти у деклараціях українських чиновників і політиків, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт DW.

Один з прикладів – народний депутат Ігор Палиця. У впливового бізнесмена і багаторічного бізнес-партнера олігарха Ігоря Коломойського у декларації немає жодного автомобіля. А донедавна не було і свого житла, аж поки нещодавно йому не подарував квартиру площею в понад 400 кв. метрів батько-пенсіонер.

Все – дружині

Місцем реєстрації Палиця донедавна вказував адресу одного з готелів карпатського курорту “Буковель”. Тим часом у Києві депутат, разом з парковкою на п’ять автомобілів, орендує апартаменти площею понад 600 кв. метрів. Власницею цього просторого помешкання і паркомісць, згідно з декларацією політика, є Палиця Оксана Василівна.

Прізвище, ім’я і по-батькові власниці квартири, яку знімає Ігор Палиця, повністю збігаються з ініціалами людини, яку депутат в інтерв’ю ЗМІ називає своєю дружиною. Щоправда, коли мова заходить про майно, чоловік наголошує, що “давно розлучений”. Тим не менше, (екс)дружина Оксана Палиця є співзасновницею низки фірм, що входять до групи “Приват” Ігоря Коломойського.

Ігор Палиця зізнається, що оформлює свої бізнес-активи на (колишню) дружину. “Я розлучився з дружиною в 2002 році, і в мене було в принципі таке відношення, що все має належати сім’ї”, – зазначив депутат.

Ховається за жінкою

Оксана Палиця з дітьми вже багато років мешкає у Швейцарії. Поблизу Женеви, згідно з кантональним реєстром майнових прав, їй належить вілла, де регулярно буває і Ігор Палиця. До обрання торік народним депутатом, коли Палиця був головою Волинської облради, місцеві журналісти критикували політика за те, що він більше часу проводить у Швейцарії, ніж у Луцьку.

Тим не менше, швейцарську віллу у деклараціях депутата шукати марно. Річ у тім, що декларувати досі треба було лише майно тих людей, з якими спільно проживаєш станом на 31 грудня року, за який подається декларація.

А довести такий факт дуже важко, визнала у розмові з Deutsche Welle радниця голови Національного агентства з запобігання корупції Катерина Каплюк. Нині НАЗК саме проводить повні перевірки декларацій високопосадовців за 2019 рік і, як каже представниця агентства, питання імовірної фіктивності розлучень постає регулярно.

“Треба доводити, що у колишнього подружжя або у тих, хто проживає у цивільному шлюбі, станом на 31 грудня звітного року є спільний побут, спільні права і обов’язки. Тобто навіть, якщо є відео, як пара разом святкує Новий рік, або разом проводить відпустку, це ще не доказ спільного побуту”, – констатує Каплюк.

Як впіймати на гарячому?

В Україні посадовці користуються незадекларованими дорогими авто або квартирами, оформленими на колишніх чи цивільних дружин, з якими декларанти проживають разом, не маючи на папері жодних обов’язків один перед одним.

“Журналістські розслідування можуть бути відправною точкою для проведення перевірки”, – наголошує представниця НАЗК Катерина Каплюк. Але можливості спеціалістів агентства обмежені передовсім пошуком у відкритих джерелах, де треба зібрати вагомі докази, перш ніж можна буде передати справу на розслідування правоохоронним органам, які мають широкі можливості – від прослуховування дзвінків до проведення обшуків.

Нерідко спроба довести порушення закону залишається безрезультатною. Свіжий приклад – справа міністра інфраструктури Владислава Криклія.

Активісти проєкту “Стоп корупції” навесні цього року виявили, що урядовець мешкає з цивільною дружиною в оформленій на неї незадекларованій елітній квартирі. У НАЗК підтвердили, що прийняли до відома розслідування активістів. Утім, в оприлюдненому нещодавно звіті агентства про повну перевірку декларацій посадовця за 2018-2019 роки зазначено, що порушень щодо декларування нерухомості і вказування членів сім’ї не виявлено.

Популярні новини зараз

Мер Гамбурга прибув до Києва

Команда столичних кібернетиків КНУ ім. Т.Шевченка зайняли призове місце на Чемпіонаті Європи з програмування

На Фастівщині попрощаються із загиблим командиром Андрієм Невгодом

Вибухнув котел, господарі отримали опіки — поліція Київщини встановлює обставини

Показати ще

І це попри те, що цивільна дружина міністра на камеру сказала активістам, що вже десять років мешкає разом Криклієм. “Людина, коли їй ставлять запитання компетентні органи, може передумати і сказати, що спільний побут був раніше, а станом на кінець звітного періоду – 31 грудня – вже немає”, – пояснює Каплюк.

Безнаказаність

Досі жодне з гучних викриттів у ЗМІ про приховане за колишніми або цивільними дружинами майно не завершувалося покаранням за приховування майна в особливо великих розмірах, за що законом передбачено штраф у декілька мільйонів гривень, виправні роботи або позбавлення волі до двох років.

Крім депутатів і міністрів, у поле зору журналістів регулярно попадають і судді. Зокрема, у приховуванні майна за допомогою фіктивного розлучення звинувачували суддю Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та суддю Вищого господарського суду Артура Ємельянова.

На рахунках ексдружини Ємельянова у Ліхтенштейні кілька років тому навіть були заблоковані 13 мільйонів франків за підозрою у відмиванні коштів. Гроші, утім, розблокували після того, як Україна не надала інформацію про злочинне походження коштів. Майно дружини Ємельянов не декларував, хоча журналісти і знімали суддю на відео разом з ексдружиною у Відні, де вона володіє цілою мережею готелів.

З готельним бізнесом в Австрії пов’язують і депутата Ігоря Палицю. Український політик 2012 року купив у Земмерінгу легендарний гранд-готель Panhans, після чого об’єкт було переведено у власність швейцарської фірми, бенефіціарний власник якої невідомий. Бізнес в Австрії не вказаний у деклараціях Ігоря Палиці.

В австрійському реєстрі бенефіціарів вказаний лише директор австрійської фірми, яка управляє готелем, але не власники. Власницею готелю вочевидь є колишня дружина Палиці.

“Ми починаємо з вересня спільно жити знову після багатьох років, що ми жили окремо. Тому після Нового року все буде в декларації”, – сказав депутат.

Нагадаємо, Зеленський підганяє силові органи та Раду розпочати саджати за корупцію

Читайте також:

Кияни вимагають запровадити смертну кару за хабарі

Корупція, безробіття, війна? Що найбільше турбує українців