Безпілотні літальні апарати, розроблені українськими конструкторами, незабаром передадуть Збройним силам України.

Про це менеджер ДК “Укроборонпром” Олег Болдирєв 1 листопада повідомив на брифінгу, який медіацентр “Україна – Укрінформ” транслював у YouTube, пише “Гордон”.

За його словами, випробування зразків вітчизняного дрона вже успішно проведено. Він може нести до 75 кг бойового заряду.

“Вона вже злетіла, вона вже сіла… Це важка машина, понад 200 кг злітної ваги. Це розробка, яка відповідає одній із задач, поставлених нам [головнокомандувачем ЗСУ] Валерієм Залужним ще на початку серпня. Тоді було поставлено перелік задач щодо комплексу, одна з них була такою. Думаю, що до Нового року ми його презентуємо і покажемо ЗСУ. Як нашому поки що єдиному замовнику”, – анонсував він.

Болдирєв підкреслив, що Росія останніми роками не змогла розробити жодного сучасного БПЛА. Саме тому замовляє дрони Shahed-136 іранського виробництва, з яким пов’язано кілька міфів.

“Перший міф – іранські дрони зроблені “з гімна і палок”. Це не так. Ці дрони насправді виготовляли протягом шести років. Другий міф – це дешева зброя… Це не так дорого, як балістична ракета, але точно не дешево. Третє – будь-яка людина в гаражі може зробити такий безпілотник. Це теж не так, тому що Росія б застосувала їх із першого дня і не купувала б в Ірану”, – розповів спеціаліст “Укроборонпрому”.