850 проєктів за 750 мільярдів доларів. Саме стільки знадобиться Україні, щоб вистояти у війні та відновитись після перемоги.

“На конференції в Лугано наша країна представила план, який розрахований на 10 років –  з 2023 до 2032. Для фінансування всіх заходів планують використовувати кошти держави, донорів та репарації. При цьому план передбачає, що вітчизняна економіка щороку зростатиме на 7% ВВП”, – повідомив на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначає, що ключові принципів проєкту відбудови – безпека, технологічність, дотримання екологічних стандартів, застосування зелених технологій, спрямованість на інтереси громад та прозорість при плануванні і використанні коштів.

Серед найбільших програм:

  • відновлення та модернізація житла та інфраструктури регіонів – 150-250 млрд доларів;
  • розширення та інтеграція логістики з ЄС – 120-150 млрд доларів;
  • енергетична незалежність та зелений курс – 150 млрд доларів;
  • макрофінансова стабільність – 60–80 млрд доларів;
  • забезпечення конкурентного доступу до капіталу – 75 млрд доларів;
  • розвиток секторів економіки з доданою вартістю – 50 млрд доларів;
  • сектор оборони – 50 млрд доларів;
  • відновлення та модернізація соціальної інфраструктури – 20-35 млрд доларів;
  • розвиток систем культури і спорту – 20-35 млрд доларів.

Учасники конференції, понад 40 країн і близько 20 міжнародних організацій, схвалили Декларацію Лугано і пообіцяли підтримувати нашу країну.

Яловий наголосив, що після війни Україну чекає шлях розвитку та модернізації. І важливо, щоб всі новації працювали довгостроково. За результатами конференції учасники затвердили основні принципи реалізації плану дій: спрямованість на реформи, прозорість та верховенство права, рівність та інклюзія. А ще – спільне втілення з міжнародними партнерами.

“Якщо план дій втілиться у реальність, Україну чекає європейське майбутнє. Тому важливо, щоб кожен з нас став учасником трансформації нашої держави. Чесний бізнес, категоричне ставлення до хабарів, економія ресурсів, сортування сміття – це все наближає нашу країну до кращої реальності. Попереду у нас багато роботи. Впевнений, нам це під силу”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.