Сили безпеки та оборони України зробили спільну заяву щодо полонених захисників Маріуполя, в якій закликали світову спільноту не допустити анонсованого окупантами “суду” у Маріуполі над українськими захиниками.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ, на якій посилається delo.ua.

Уточнюємо, що загарбники заявляли, що “суд” може прийняти рішення про страту захисників Маріуполя.

“Зі свого боку Україна постійно посилює публічну комунікацію з нашими партнерами, звертається до міжнародних організацій та світових лідерів, привертає увагу світу до дій, які чинить ворог із українськими військовими, які перебувають у полоні”, — заявили в Генштабі.

Після оголошення 16 травня полком Нацгвардії “Азов” про згоду виконати “наказ вищого військового командування” територію “Азовсталі” покинули спершу тяжко поранені, а згодом і решта бійців. Окупанти перевезли їх на територію, підконтрольну “ДНР” до 24 лютого: поранених відправили до лікарні до Новоазовська, а решту – до колишньої виправної колонії у селищі Оленівка під Донецьком.

В Генштабі зазначають, що тоді стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на “Азовсталі” насамперед тяжкопоранених, тому що запаси необхідних медикаментів закінчувалися.

В рамках цих домовленостей провели масштабний обмін – з полону було визволено 144 захисники України в червні.

“Усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути Героїв Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні ворога. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими продовжує працювати 24/7 для визволення українських захисників та захисниць із полону, розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин”, – підкреслють в заяві.

В цей же час Росія не дотримується зобов’язань, тому питання обміну полоненими є складним і чутливим. Зокрема, окупанти влаштували масштабне вбивство українських військових полонених в Оленівці.