Сьогодні, 29 липня, у світі настає День екологічного боргу у 2021 році, коли людство вичерпує запас природних ресурсів – питної води, чистого повітря, ґрунту та інших, які планета здатна відновити протягом річного циклу.

Про це розповів на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, День екологічного боргу – умовна дата, коли попит людства на природні ресурси перевищує можливості природи їх відтворити. Для планети в цілому та кожної країни окремо цей день з 1987 року визначає міжнародна організація «Глобальна мережа екологічного сліду» (Global Footprint Network).

“За оцінками Global Footprint Network, сьогодні люди експлуатують стільки ресурсів, скільки могли б забезпечити 1,7 Землі. Через 10 років людям буде потрібно 2 планети, а у 2050 – 3, щоб забезпечити нинішній рівень споживання. Зараз, умовно кажучи, ми використовуємо можливості Землі у борг. Але вже в найближчому майбутньому це перестане працювати – ресурсів ставатиме все менше, а наслідки такої бездумної діяльності можуть призвести до катастрофи”, – сказав Яловий.

Як повідомив політик, День екологічного боргу з кожним роком настає все раніше. Торік ресурси планети закінчилися на місяць пізніше – 22 серпня. У різних країнах день “виходу за межі” настає у різні дати. Цього року, найекономніше використовували ресурси в Індонезії – там День екологічного боргу відбудеться лише 18 грудня. Лідером з витрат став Катар, де річний запас ресурсів було вичерпано вже 9 лютого. Серед марнотратців – Канада та США (14 березня), Німеччина (26 березня), Ізраїль (16 квітня). Довше протримаються Еквадор (7 грудня), Ірак (20 листопада) та Куба (17 листопада). Україна досягне ліміту ресурсів 8 серпня.

“Щоб привернути увагу до необхідності ощадливого використання ресурсів та відтермінувати День екоборгу на планеті, Глобальна мережа екологічного сліду запустила ініціативу #MoveTheDate. Сьогодні ж в її рамках стартує проект “100 днів можливостей”. Впродовж 100 днів, які залишилися від 29 липня до початку цьогорічної кліматичної конференції ООН, організація розповідатиме про способи зменшити свій екологічний слід для кожної країни, міста або компанії”, – зазначив Костянтин Яловий.

Він додав, що частина рекомендацій стосується також повсякденного життя пересічних людей. Завдяки простим речам – користуванню громадським транспортом, обмеженню надмірного споживання м’яса, економії електроенергії тощо кожен з нас може допомогти заощаджувати ресурси планети. А щоб розрахувати власний День екологічного боргу створили спеціальний калькулятор, який можна знайти тут.

 Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.