Україна та її партнери готують проєкт резолюції про реєстр претензій до Росії, який хочуть подати Генасамблеї ООН у листопаді.

Про це, як пише “Фокус”, повідомляє The New Voice of Ukraine. За даними видання, проєкт документа передбачає початок переговорів щодо створення реєстру вимог щодо відшкодування Росією збитків, спричинених її вторгненням в Україну. Якщо ООН схвалить проєкт, це дозволить розпочати обговорення репарацій і того, як змусити РФ виплатити їх.

Проте дипломати наголошують, що виплати розпочнуться не скоро. Голова 77-ї сесії Генасамблеї ООН Чаба Кереші пояснив журналістам, що спочатку належить пройти довгий політичний, юридичний і економічний процес. Він також упевнений, що проєкт викличе спекотні суперечки в Генасамблеї. Однак навіть після ухвалення резолюції, щоб домогтися виплат, буде потрібна певна правова база, політична воля багатьох країн і фінансування.

“Має бути багато роботи, щоб зібрати величезний реєстр претензій і переконатися, що всі претензії легітимні. І ми все ще на тому етапі, коли проєкт резолюції на підході, але, наскільки я розумію, він не описує весь процес. Ідеться про те, щоб запустити процес”, — сказав Кереші.

Джерела в ООН розповіли журналістам, що проєкт резолюції представлять Генасамблеї вже найближчими тижнями. Після її ухвалення парламенти країн, у яких перебувають заарештовані активи РФ, зможуть розпочати дискусії про те, як виплати репарацій провести законним шляхом.