В Україні є 64 політичні партії, реєстрацію яких слід скасувати через недотримання вимоги про участь у парламентських і президентських виборах протягом 10-ти років.

Про це заявив директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко, пише Укрінформ.

“У контексті аналізу електоральної активності варто згадати статтю 24 Закону України “Про політичні партії”. Там є вимога до політичної партії брати участь у виборах на загальнонаціональному рівні – народних депутатів і президента протягом 10-ти років. Якщо вони не виконують цю вимогу, це є підставою для Мін’юсту звернутися до суду з поданням про анулювання. На сьогодні ми нарахували 64 партії, реєстрацію яких варто було б скасувати”, – сказав Петренко.

Він поінформував, що Україна посідає перше місце в Європі за кількістю зареєстрованих політичних партій – 352.

Петренко додав, що, наприклад, у Словаччині зареєстровано 56 партій, Румунії – 124, Росії – 77, Молдові – 45, Латвії – 73, Литві – 38.

Водночас він наголосив, що довіра населення до політичних партій, попри їхню велику кількість, перебуває на низькому рівні. І навів результати опитування Центру Разумкова, проведеного з 21 по 26 березня. Згідно з ним, 76% українців не довіряють політичним партіям, а близько 60% вважають, що жодна з партій не захищає їхні інтереси.

Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у народні депутати киянина Дарта Вікторовича Вейдера. Його висунула політична партія “Блок Дарта Вейдера”.