Вступ України до Північноатлантичного альянсу не буде швидким, щодо цього питання все ще є розбіжності. Українська держава не приєднається до НАТО найближчим часом.

Про це заявив в інтерв’ю The Washington Post міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, який висловив бажання стати наступним генсеком НАТО. Він наголосив, що Альянс, як і Євросоюз, не хочуть повторювати помилок минулого, обіцяючи кандидатам швидке членство, пише “Главред”.

“Ми повинні бути реалістами і сказати: “Цього не станеться у Вільнюсі”. Це не станеться найближчим часом”, – зазначив Воллес.

Проте він наголосив, що в Альянсі зараз обдумують різні альтернативи, які могли б “допомогти Україні і дати їй не 100-відсотковий, але такий же ефект, як НАТО”.

Зокрема, такою альтернативою, за словами Воллеса, могли б стати двосторонні або багатосторонні “пакти про взаємну оборону” з Україною, які готові укласти низка держав. Підписання таких пактів означало б, що ці країни візьмуть на себе зобов’язання упродовж тривалого часу нарощувати військовий потенціал України, щоб це у свою чергу зробило для країни-агресорки Росії невигідним здійснювати новий напад на Україну.

Така співпраця з іншими державами могла б убезпечити Україну і не дати Росії повторити агресію, наголосив Воллес. За його словами, “сухопутні сили РФ будуть значно виснажені упродовж наступних 10 років”.