15 держав оприлюднили заяву, згідно з якою не визнають вибори президента Республіки Абхазія, які відбулися 25 серпня. Серед них і Україна. Документ є у розпорядженні “Європейської правди”.

“Так само ми не визнаємо легітимності чи результатів так званих “парламентських виборів”, що відбулися в регіоні Південна Осетія / Цхінвалі Грузії 9 червня 2019 року”, – підкреслили підписанти.

Країни підтвердили “повну підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

“Ми вкотре закликаємо Росію виконати всі свої зобов’язання в рамках Угоди про припинення вогню 2008 року, включаючи виведення своїх сил на доконфліктні позиції та надання вільного доступу для гуманітарної допомоги в ці регіони, а також скасування свого визнання грузинських регіонів Абхазії та Південної Осетії як незалежних держав”.

Заяву підписали Болгарія, Чехія, Канада, Естонія, Фінляндія, Ірландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Румунія, Швеція, Україна, Велика Британія та США.

Республіка Абзахія була проголошена 1994 року за підтримки Росії. Цьому передував воєнний конфлікт. Грузія вважає територію республіки своєю. Державу визнали тільки 5 членів ООН: Росія, Нікарагуа, Венесуела, Науру та Сирія.