Заступник Міністра охорони здоров’я, Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко сьогодні, 7 квітня, під час брифінгу заявив, що наразі в країні можуть проводити тестування у вірусологічних лабораторіях до 30 тис. на тиждень методом ПЛР-дослідження, також є можливості розширити тестування до 80 тис. тестів на тиждень. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу МОЗ.

«Наразі ми маємо ситуацію, коли тестуємо близько 1,5 тис. зразків на день. Ми дивимось завантаженість вірусологічних лабораторій, на сьогодні вони не завантажені на 100 відсотків. Від цього переглядаємо алгоритм доставки і дослідження зразків», – сказав Віктор Ляшко.

Ляшко нагадав, що необхідно працювати за чіткими алгоритмами, а це означає, якщо є симптоми з підозрою на COVID-19 треба телефонувати до свого сімейного лікаря і консультуватись щодо прийняття рішення у подальшій тактиці ведення хворого.

Після дзвінка від хворого, сімейний лікар або виїжджає сам або направляє спеціальну мобільну бригаду до людини, яка забере зразки для проведення досліджень у вірусологічній лабораторії.

Якщо немає сімейного лікаря, треба телефонувати на 103 і повідомити про ситуацію.

За словами Ляшка, приватним лабораторіям та клінікам, а також усім закладам охорони здоров’я, які мають відповідну ліцензію та потужності, дозволено проводити ПЛР-тестування на наявність COVID-19.

«Вони мають звітувати про кожен випадок коронавірусної хвороби й інформувати про це регіональні заклади громадського здоров’я. Це потрібно для того, щоб усі випадки потрапляли в офіційну статистику та було проведено належне епідеміологічне розслідування», – зазначив Головний санітарний лікар.

Нагадаємо, майже 40% українських ПЛР-тестів зробили в Києві

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Українські ПЛР-тести на коронавірус будуть в лікарнях наступного тижня: Ляшко

Для легких хворих на коронавірус створять тимчасові шпиталі: Ляшко