Заступниками нового генерального прокурора Руслана Рябошапки можуть стати Віталій Касько, Віктор Трепак, Гюндуз Мамедов і Костянтин Кулик. Про це у Telegram написала журналіст Соня Кошкіна.

“Перший заступник Віталій Касько. Його, мабуть, представляти особливо не треба. Заступником уже був – відразу після Революції – працював у тісній зв’язці з Давидом Саквалерідзе. Зокрема, у справі “діамантових прокурорів”. Загалом Касько – персонаж позитивний. Точно не підлий”, – пише журналіст.

Трепак – теж відома особа. Він був першим заступником голови СБУ за часів Василя Грицака і прославився як автор скандалу з “амбарною книгою” Партії регіонів.

Мамедов – прокурор АР Крим.

Кулик зараз очолює один із відділів Генпрокуратури. У минулому був військовим прокурором сил АТО. У березні 2017 року від прокуратури уклав з екс-директором курченківської компанії “Газ України-2020” Аркадієм Кашкіним угоду про визнання провини. Її результатом стала конфіскація $1,5 млрд оточення Віктора Януковича.

Був фігурантом справи НАБУ за “незаконне збагачення”. Зараз цієї статті в Кримінальному кодексі немає.

“Відчувши, що вітер дме в інший бік, Кулик оперативно переметнувся до табору нової влади (коли вона нею ще не була навіть). Безпосередньо перед виборами він оголосив підозри Валерії Гонтаревій, Олексію Філатову і Борису Ложкіну”, – пише Кошкіна.

Руслан Рябошапка керує Генеральною прокуратурою із 29 вересня.

До цього був заступником керівника Офісу президента. У 2016-2017-х – членом Національного агентства з питань запобігання корупції.

На виборах 2019-го працював радником Володимира Зеленського.