Велика Британія запустить програму підготовки українських пілотів для польотів на американських винищувачах F-16.

Про це повідомляє UA.News, посилаючись на Foreign Policy.

Базову наземну підготовку пройдуть 20 пілотів. Вона складатиметься із кількох етапів.

«Це буде наземна базова підготовка українських пілотів, які потім будуть готові до більш специфічної підготовки на F-16», – наголосив неназваний британський чиновник.

За інформацією ЗМІ, Україна направить курсантів, які володіють англійською, для того, щоб прискорити процес навчання.

Впродовж останніх кількох місяців офіційний Київ неодноразово звертався до західних партнерів із проханням надати Україні винищувачі F-16. Однак Білий дім відмовляв у цьому проханні та пояснював це тим, що ЗСУ більше потребують для контрнаступу бронетехніки і танків.

На початку травня низка європейських країн заявили про готовність розпочати навчання українських пілотів на F-16. Однак за правилами США повинні були офіційно дозволити навчання і постачання машин Україні третіми країнами.

18 травня у Міністерстві оборони США заявили, що не проти реекспорту винищувачів F-16 для України. Готовність приєднатися до авіаційної коаліції підтвердили Велика Британія, Франція, Нідерланди, Данія, Бельгія та Португалія.

19 травня президент Джо Байден заявив, що США підтримують союзників і партнерів, які тренують українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, зокрема на F-16.

Україна розраховує отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16. Вони можуть знищувати цілі в повітрі, на землі та на водній поверхні ракетами з дальністю польоту до 180 кілометрів.

Перші літаки Україна може отримати восени поточного року.