Конституційний суд не може зупинити вибори своїм рішенням. Він має визначити, чи був указ конституційним, говорить голова Центральної виборчої комісії 51-річна Тетяна Сліпачук. ЦВК у складній ситуації. Тому що підготовка до виборів почалася. Процес не може бути відкладений або призупинений.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Вибори призначив на 21 липня. Група нардепів із “Народного фронту” звернулася у Конституційний суд із поданням про неконституційність указу.

 Важко спрогнозувати, яке буде рішення суду, каже юрист Андрій ­Химчук, 26 років.

 Із трансляцій засідань зрозуміло в суддів немає єдиної позиції. У сторін є аргументи. Президент вважає, що коаліції не було, що існувала тільки на папері. Представники парламенту стверджують коаліція була, більшість ухвалювала рішення. А припинила своє існування у травні, коли з неї вийшов “Народний фронт”.

Суд може не пояснювати свого рішення. А просто визначити, як далі розвиватимуться події. Наприклад, указ неконституційний, виборів не буде. Або указ конституційний вибори будуть. Або: указ неконституційний, але вибори будуть.