Служба безпеки України заблокувала канал незаконної міграції вихідців з країн Південної Азії через Україну до Європейського Союзу. Зловмисники встигли нелегально переправити до ЄС понад 100 людей.

Як повідомляє пресслужба СБУ, на яку посилається Суспільне, зловмисники створили фіктивні фірми та за програмою міжнародного студентського обміну оформлювали фіктивні запрошення іноземцям нібито на навчання до українських вишів. Після цього вони формували групи та переправляли псевдостудентів за кордон.

“Вартість “послуг” залежала від країни призначення та коливалася від $4 до $8 тисяч. Найбільшим “попитом” серед мігрантів користувалися країни Західної Європи”, – йдеться у дописі.

Під час обшуків У Києві та Київській області вилучили фіктивні документи, які використовували для легалізації іноземців, а також транспортні засоби, за допомогою яких їх перевозили.

Кримінальне провадження відкрите проти організатора схеми за статтею “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України”. Наразі вирішується питання притягнення до відповідальності ще трьох осіб, причетних до організації каналу нелегальної міграції. Зловмисникам загрожує від п’яти до семи років позбавлення волі.