Провідні політики у Швейцарії закликають продати майже 100 законсервованих танків Leopard 2 за символічну плату Польщі, Словаччині та Чехії замість танків, які їхні уряди планують відправити в Україну.

Про це пише Bloomberg, повідомляє “Європейська правда”.

У бункері в гірській місцевості на сході Швейцарії майже десять років стоять законсервовані майже 100 танків Leopard 2, призначені для списання, оскільки вважалося, що бронетанкова війна в Європі залишилася в минулому.

Рішення Німеччини та інших європейських держав відправлять свої танки в Україну активізувало дебати в Берні про те, як і коли нейтральна країна може посилити власну допомогу.

Про постачання зброї безпосередньо в Україну не йдеться, але є інші варіанти. “Війна змінила дискусію в Швейцарії. Ми не можемо відмовитися від швейцарського нейтралітету, але ми повинні говорити про те, які можливості ми маємо для підтримки країн, що відстоюють ті ж демократичні цінності, що і Швейцарія”, – сказала Майя Рінікер, член парламенту від центристської і пробізнесової партії СвДП, яка внесла пропозицію про передачу танків.

Рінікер закликала офіційно вивести танки Leopard з експлуатації, а потім продати їх за символічну ціну в один франк східним сусідам Швейцарії за умови, що ці танки ніколи не будуть реекспортовані в Україну. За її словами, Швейцарії не потрібні всі танки, і хоча її пропозиція була відхилена в першому читанні минулого тижня, вона прагне винести її на повторне голосування цієї весни.

96 танків, що зберігаються у Швейцарії, становитимуть майже третину з 300 танків, які, за словами президента України Володимира Зеленського, необхідні йому для того, щоб переломити хід війни з Росією. Машини були спочатку заплановані до продажу в 2014 році на підставі того, що вони були надлишковими.

Будь-який продаж танків вимагатиме їх масштабного виведення з експлуатації, а отже, і відповідної резолюції парламенту, повідомила речниця Міністерства оборони Швейцарії. Наразі Швейцарія не отримала жодного запиту від Німеччини про продаж частини танків виробнику Rheinmetall AG, а також не має жодних запитів від інших країн, які перебувають на розгляді, повідомила вона.

У четвер швейцарські депутати також обговорюватимуть законопроєкт, який набирає певної популярності в парламенті, і який дозволить Німеччині, Іспанії та Данії також відправляти на фронт боєприпаси швейцарського виробництва.