Переговорів лідерів України, Росії, Німеччини та Франції у “нормандському форматі” з нуля не буде, для їхнього відновлення потрібно оформити попередні домовленості документально.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю РБК.

На запитання, за яких умов можлива зустріч президента РФ Володимира Путіна та президента України Володимира Зеленського, відповів:

“Ми поки навіть не знаємо, яка політика буде у нового керівництва України на напрямку Мінських домовленостей і в цілому на російському напрямку. Звідти лунають досить розмиті сигнали. Наприклад, що треба проводити референдум про те, чи відновлювати переговори з Росією”.

“Я навіть не зрозумів, про які переговори йдеться, тому що якщо брати Донбас, то переговори були в рамках Контактної групи і “нормандського формату”. Це не переговори з Росією”, заявив Лавров.

“Переговори у “нормандському форматі” президент Зеленський підтвердив. Нібито це вже зазначено, але незрозуміло, з яких позицій і на чому буде базуватися продовження роботи “нормандської четвірки”. Якщо з чистого аркуша, то це не вийде”, сказав голова МЗС РФ.

Лавров пояснив, що за останні 4 роки у “нормандському форматі” 4 лідери досягли “конкретних домовленостей про розведення сил і засобів у трьох конкретних пілотних районах на лінії зіткнення і про оформлення процедури набуття чинності закону про особливий статус Донбасу в ув’язці з проведенням на цих територіях виборів”.

“І те, й інше було предметом конкретних домовленостей лідерів. Вони доручили оформити ці домовленості на папері. Досі це не зроблено”, заявив Лавров.

“Тому перед тим, як збиратися у “нормандському форматі” вкотре, треба як мінімум із повагою поставитися до цього форуму й оформити в юридичному сенсі те, про що домовлялися раніше”, сказав він.

“Нам важливо зрозуміти, як усі ці обіцянки нових підходів та ідей будуть втілені в якісь конкретні позиційні пропозиції. Президент України Зеленський згадував про обмін утримуваних осіб. Я вважаю, це перспективна тема. Ми завжди виступали за неухильне виконання вимог Мінських домовленостей про обмін усіх на усіх”, зазначив він.

На запитання, чого Росія чекає від Зеленського, Лавров відповів: “Є домовленості “нормандського формату”, про які я сказав. Наші німецькі, французькі колеги підтвердили, що ці домовленості є непорушною умовою руху вперед”.

“Так давайте їх оформимо, а потім уже будуть готуватися нові “нормандські” саміти”, сказав він.

Україна в ЄС це смерть російського імперського проекту. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на зустрічі з головою Європейської Ради Дональдом Туском у середу.

Популярні новини зараз

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

На Дарницькому мосту в Києві утворилася велика яма

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще