“Самопоміч” подасть до Конституційного суду звернення щодо неконституційності законів “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” і “Про недопущення переслідування та покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей”.

Про це в кулуарах повідомила віце-спікер ВР Оксана Сироїд.

“Ми зібрали підписи під конституційним поданням, щоб визнати неконституційними закон про особливий статус ОРДЛО і закон про амністію для бойовиків. Це загроза, за яку ми переживали найбільше, коли йшли до парламенту, те, проти чого ми боролися 5 років”, – сказала Сироїд.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування ухвалили у вересні 2014-го на 3 роки. Потім продовжили до 31 грудня 2019-го. Він передбачає, що особливий порядок на окупованих територіях набирає чинності виключно після виконання всіх умов. Зокрема, виведення усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.

Закон “Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької і Луганської областей” ухвалили 16 вересня 2014 року. Він передбачає звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності учасників незаконних збройних формувань і осіб, які не вчинили тяжких злочинів. Зокрема, умисного вбивства, тероризму, замаху на життя державного діяча, працівника правоохоронних органів, судді, згвалтування, мародерства, знущання над загиблими, знущання над пам’ятниками.