Випробовування буде важке. Ми готові грати активну роль, щоб добро перемогло, говорить лідер партії “Голос” 44-річний Святослав Вакарчук на брифінгу у виборчому штабі після оголошення результатів Національного екзит-полу 21 липня.

За даними опитування “Голос” отримав 6,5%.

О 17:40 на вході концертного клубу “Стерео плаза” на просп. Валерія Лобановського у столиці журналісти проходять контроль. Тут розташований виїзний штаб політсили. На руку чіпляють синій браслет. Охоронець просить показати сумку. Акредитувалися 200 представників ЗМІ.

У коридорі оранжевий стенд із зображенням України та слоганом “Гучний початок справжніх змін”. На ньому всі охочі роблять підписи. “Притулу в Раду” написано червоним маркером.

Для відвідувачів працює три зони зали для брифінгів, фуршету і відпочинку. Всередині майже сотня людей. Окреме приміщення для працівників штабу. Туди пресу не пускають.

Політолог 31-річний Микола Давидюк іде 27-м у списку партії.

 Явка невисока, каже, пропонує присісти на м’які пуфи. Найгірші порушення і фальсифікації очікують на одномандатних округах. Старі корупціонери по мажоритарці хочуть потрапити в парламент. Було багато чорних матеріалів, запускали СМС-розсилки. Кількість грошей, потрачених проти нас, більша за те, що ми витратили на кампанію (за даними руху “Чесно”, на виборчий фонд партії станом на 10 липня надійшло 78,1 млн грн. ГПУ).

Ідемо у владу, щоб змінити політичні покоління. Відібрали команду за середнім віком 37 років досвідчених і нових. Усі відбулися в бізнесі, громадському середовищі, юриспруденції. Хочемо боротися з олігархами, розбити монополії, запустити українську економіку. Тоді відбудуться якісні зміни, які відчує українець.

Офіціанти накривають столи. У меню сирні кульки, асорті салямі, шинка, хумус, овочі, салат із креветками, філе білої риби, медальйони з телятини, куряче філе, овочі гриль. Із напоїв соки, мінеральна вода, кава. З алкоголю біле та червоне вино, шампанське.

 Безумовно, “Слуга народу” буде домінуюча в коаліційній угоді, говорить голова партії “Голос” Юлія Клименко, 42 роки. Про співпрацю ми готові розмовляти з проукраїнськими силами. З проросійським “Опоблоком За життя” точно ні.

Грає електронна й рок-музика. На екранах показують інтерв’ю з Вакарчуком, звучить пісня “Океан Ельзи” “На лінії вогню”.

У фуршетній залі збираються понад дві сотні людей.

 Не могло вийти все, що планували, говорить журналіст 50-річний Сергій Рахманін, восьмий у виборчому списку “Голосу”. Каже, залучили до роботи понад мільйон волонтерів. Кампанія була швидка. Ми молода політсила, не мали регіо­нальних структур. Часу і ресурсів було обмаль, щоб достукатися до виборця. Конкуренція не була здорова. Кампанію з дискредитації нас вели активно, зокрема на заході країни.

Популярні новини зараз

У Києві створено робочу групу, що займатиметься звільненням цивільних заручників з полону рф

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

У столиці призначено т.в.о. ректора Національного авіаційного університету (НАУ)

Показати ще

Майбутній парламент стане найскладніший у новітній історії України. Йому буде важко структуруватися, виробляти правила гри. Від того, наскільки швидко й безболісно це вдасться, можна буде судити про його ефективність. Парламент може прожити рік, може п’ять. У нього є шанси стати як найбільш ефективним, так і навпаки.

О 19:50 до штабу заходить Святослав Вакарчук. У білій сорочці, джинсах і кросівках. На екрані показують результати екзит-полу, цифру “Голосу”. Йде на сцену.

 Люди проголосували за зміни, каже Святослав. Ідемо в парламент міняти правила політики. Як в альпінізмі піднялися на базовий табір, збираємося закріпитися і рухатися вгору. Основоположним є рух України до євроатлантичних структур, правило “закон один для всіх”. Із першого дня у Верховній Раді почнемо працювати над законопроектами про демонополізацію, ­зміну й очищення судової системи. Депутати мають спуститися з небес на землю і почати жити, як звичайні люди. Ходити на роботу. Індульгенції у вигляді недоторканності не буде. Ми готові йти разом із тими, хто теж хоче змінювати країну.

Виступає 9 хв., йому аплодують дев’ять разів. Ще 10 хв. спілкується з пресою.

 Найсумніші цифри, що державне фінансування отримує партія Шарія (прокремлівський блогер, публікує матеріали антиукраїнського спрямування. ГПУ). Ще один кошмар як проголосував Київ, говорить про результати телеведучий 35-річний Богдан Буткевич. У моєму 216-му окрузі проходить людина від “Слуги народу” Леся Забуранна. Про неї в інтернеті є дві речі. Що вона займається сільським туризмом, дві незабрані посилки з “Нової пошти” і жодної зустрічі з виборцями. А людина виграє. І таких у парламенті буде 205210. Усі шанси, що “Слуга народу” отримає монобільшість.

О 21:00 люди продовжують спілкуватися за фуршетом. Ді-джей грає музику. Молодь танцює. Вакарчук робить селфі з охочими.

О 22:15 дають завершальний брифінг.

 Країна втомилася від виборів, каже Юлія Клименко. Треба всім видихнути, спокійно подивитися, як працюватиме парламент наступні 12 місяців. І після цього приймати рішення, зокрема, і про місцеві вибори.