У п’ятницю, 31 березня, Рада директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) планує розглянути запит України на відкриття нової чотирирічної програми (2023-2027) розширеного фінансування EFF. Йдеться про суму у понад 15 мільярда доларів.

Про це повідомляє агенція “Інтерфакс-Україна” із посиланням на порядок денний МВФ, пишуть Новини.LIVE.

Зазначається, що цього дня також планують підбити підсумки відкритої у грудні Моніторингової програми із залученням ради директорів.

21 березня представникам української влади та Міжнародного валютного фонду вдалося досягнути на рівні персоналу попередніх домовленостей з низки питань, які підтримуватимуться чотирирічною угодою про розширене фінансування (EFF) на близько 15,6 мільярда доларів.

Програму мають намір поділити на два етапи. Перший буде спрямований на утримання стабільності, терміном на 12-18 місяців, а другий передбачатиме великі структурні реформи, націлені на зростання та євроінтеграцію.

Раніше в українському уряді заявляли, що в умовах рекордного дефіциту бюджету програма допомогла б фінансувати критичні видатки, зберегти макрофінансову стабільність та посилити нашу взаємодію з іншими країнами-партнерами.

За даними Міністерстві фінансів, у 2023 році на покриття дефіциту державного бюджету потрібно близько 10 мільярдів доларів. Уряд розглядає різні варіанти залучення додаткового зовнішнього фінансування та покладає великі надії саме на МВФ.