У Всіхсвятській церкві Києво-Печерської лаври 11 червня (день Всіх святих) вперше в історії буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором — гетьманом Іваном Мазепою, за кошти якого й збудували храм. Про це 9 червня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

— Ця подія стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури. А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників та захисниць нашої країни та нашого народу.

У межах заходу в Україні оголосять про старт реставраційних робіт у церкві Всіх святих. Також презентують створення в Онуфріївській вежі музейного центру “Гетьман Іван Мазепа та його доба”.

ℹ️ Анафемування гетьмана Івана Мазепи відбувалося 12 листопада 1708 року в Троїцькій соборній церкві Глухова. Історик Микола Костомаров у своїй розвідці про гетьмана Мазепу стверджує, що це був “Обряд проклятия Мазепы, сочиненный вероятно, самим Петром“. “Царі, приймаючи участь у виданні законоположень про відлучення, писав протоієрей Костянтин Нікольський, мали інколи вплив і на самий зміст чину Православ’я, в якому виголошувалось відлучення“.

Прокляття гетьмана було неправочинним і з погляду Божественного вчення та церковних канонів. Це відлучення стало політичною розправою над людьми, які не вгодили інтересам Російській імперії, бо, слід зауважити, Мазепу викляли не одного, а разом з його побратимами та однодумцями. Тому марними видаються потуги запровадження дискусії щодо цього питання, як і даремними постають наміри наших державних достойників добитися скасування анафеми з боку Москви.

В чому ж Мазепа завинив перед Російською імперією і Церквою? В тому, що збудував понад 30 величезних соборів. В той час коли гетьман будував собори, Петро і Меншиков будували розкішні палаци.

В одній зі своїх проповідей, митрополит Василь Липківський, у неділю Торжества Православ’я зазначав: “Для чого це? Кому потрібна ця анатема? Тільки для того, щоб застрашити людність, щоб тримати її в свому рабстві, щоб зайвий раз перед усією людністю зухвало брязнути ключами від Царства Небесного: Бережіться, мовляв, ні пари з уст, а то зараз замкнемо… І от під постійною загрозою цієї анатеми виникла в старій слов’янській церкві друга велика біда: безпечність з боку керівників церкви і заляканість, темрява з боку людности“.

Анафема на Мазепу була цілком антиканонічним і антиєвангельським актом. Гетьман Іван Мазепа не мав з Церквою жодного конфлікту“, – таку лаконічну і чітку оцінку цьому ганебному актові дав у своєму виступі на Всеукраїнському Православному Соборі УАПЦ 1990 року майбутній Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир Романюк.

Джерело: Так звана “анафема” на гетьмана Мазепу. Чому вона була несправедливою? – митрополит Димитрій (Рудюк)