70 тисяч доларів США за дитину. На жаль, це реальність. Реальність, яка була поруч із нами. В одній зі спеціалізованих клінік Києва.

Про це пише глава Національної поліції України Ігор Клименко на своїй сторінці в Facebook.

Цей факт незаконної торгівлі новонародженими, замаскований під сурогатне материнство, оперативники Департамент міграційної поліції та слідчі документували більше двох років.

Організатор – керівник клініки, якому знаходили клієнтів іноземці. Для того, щоб отримати дитину, «замовник» мусив оплатити близько 70 тисяч доларів США та укласти фіктивний шлюб з українкою. А вже потім псевдо подружжя замовляло послугу сурогатного материнства. Надалі від дітей «матері» відмовлялися і батьки вивозили їх в одну із республік Східної Азії.

Нам вдалося в процесі документування вилучити трьох новонароджених та передати їх соцслужбам. Але ще щонайменше 13 діток були продані та вивезені з України.

На жаль, переконаний, що це не остання така група, бо українське законодавство занадто лояльне в цьому питанні. Між сурогатним материнством та торгівлею дітьми дуже тонка межа. Ми її бачимо і показуємо всім. Однак нам дуже потрібна допомога законотворців. Без посиленого нормативного врегулювання цього питання нам не вдасться повністю припинити процес продажу українських дітей за кордон.