У Києві на Контрактовій площі удень 2 вересня відкрили виставку “Музей гривні просто неба” з нагоди 25-тої річниці введення в обіг гривні. Вхід – вільний та безкоштовний.

Виставка триватиме з 2 до 30 вересня цього року, повідомляє пресслужба Національного банку України, на яку посилається Суспільне.

“Рівно 25 років тому, 2 вересня 1996 року, народилася сучасна національна валюта – гривня. Тож із нагоди ювілею гривні ми відкриваємо виставку “Музей гривні просто неба” і запрошуємо усіх охочих відвідати нашу експозицію”, – сказав на відкритті голова НБУ Кирило Шевченко.

Як повідомляє пресслужба НБУ, грошова реформа тривала два тижні – з 2 до 16 вересня 1996 року.

У цей період купонокарбованці обмінювалися на нову грошову одиницю – гривню. За ці два тижні 1996 року Національний банк увів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн. Зараз в готівковому обігу країни перебуває готівки на загальну суму 594 млрд грн, із них банкнот – на суму 590 млрд грн (2,9 млрд шт.) та монет – на суму 4 млрд грн (13,8 млрд шт.).

“Дизайн української гривні був задуманий ще до того, як Верховна рада проголувала за акт Незалежності”, – розповів директор Музею грошей НБУ Денис Толочко в коментарі Суспільному.

За його словами, найбільшим викликом було знайти друкарню, яка готова була надрукувати українські гроші. Оскільки на момент розпаду Радянського Союзу Україна не мала достатнього золотовалютного фонду, щоб заплатити за цю роботу.

“Єдиний вихід – компанія, яка готова була б виконати роботу в кредит. На це погодилася канадська компанія, яка не просто взяла роботу в кредит, але і відклала усі свої замовлення, аби швидко видрукувати українську гривню”, – додав Толочко.

У Нацбанку зазначили, що на виставці представлено 18 інтерактивних стендів про історію гривні, створення сучасної української валюти, готівкову та безготівкову гривню. Аудіогід до виставки записаний не професійними дикторами, а фахівцями центробанку.