У Києві батьки розом з вихователями одного з дитячих садків винайшли оригінальний спосіб популяризації української мови серед дітей. В закладі запровадили щотижневий “день української мови”.

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на Facebook-сторінку Андрія Ковальова, син якого відвідує даний дитсадок.

За його словами, українська є основною мовою навчання в садочках, однак з першого дня в закладі батьки спостерігали за встановленням неофіційної соціальної норми: українська стає мовою навчання та тією мовою, якою звертається вихователь до дітей, а російська – мовою неформального спілкування дітей між собою та коли діти звертаються до вихователів.

Він зазначив, що з десяти дітей в групі його сина українська є основною для двох, а інші вісім дітей розмовляють вдома російською.

“Ми поспілкувалися з батьками інших дітей та зрозуміли, що вони очікують, що дітей навчать розмовляти українською в садочку. Однак, практика показує, що таке “навчання” працює неефективно”, – пише Ковальов.

Враховуючи ці спостереження батьки разом з вихователями вирішили запровадити щотижневий “день української мови”. Вихователі попросили батьків протягом цього дня з ранку до вечора спілкуватися з дітьми українською, підтримувати намагання дітей говорити українською в домашньому комфортному середовищі, щоб вона також ставала мовою їх повсякденного життя.

Мультфільми, музику та книжки в цей день також мають бути українською. Він зазначив, що всі батьки сприйняли цю ініціативу позитивно або нейтрально, жодного негативу не було.