В Національному музеї українського народного декоративного мистецтва презентували Альбом «Марія Примаченко» який містить ілюстрації картин видатної української художниці з колекцій 16 музеїв України майже з усіх регіонів – від Донецька до Львова.

Автори проєкту – Олексій Данілов та Михайло Андреєв є засновниками серії ілюстрованих фоліантів «Державні зібрання України», де представлено найкращі колекції українських музеїв, монографії провідних мистецтвознавців, зібрання творів найвидатніших митців України. Це шоста книга цієї серії, мета якої – збереження та популяризація українського мистецтва.

“Половину ілюстративного матеріалу в альбомі складають картини Марії Примаченко, які зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Це унікальна колекція з 650 творів видатної художниці різних періодів її творчості 1935-1987 років”, — зазначила науковиця музею Олена Шестакова, яка була особисто знайома з Марією Оксентіївною і 45 років опікується музейною збіркою її робіт. Вона також підкреслила, що “якість репродукцій в альбомі є надзвичайно високою і кольори майже відповідають оригіналам творів“. Більш детальна розповідь про творчий доробок Марії Примаченко читачі знайдуть в альбомі у статті Олени Іванівни.
Серед ілюстрацій книги є також документальні фотознімки, які вперше представлені широкому загалу. Зокрема, світлина Марії Примаченко та Сергія Параджанова. Автори цих рідкісних фото – В. Марущенко, І. Гільбо та невідомі автори.
ℹ️ Альбом «Марія Примаченко» – некомерційне видання. Першими його отримали у подарунок музеї, в колекціях яких зберігаються картини великої українки – Іванківський історико-краєзнавчий музей, Національний музей Тараса Шевченка, Музей Івана Гончара, Запорізький обласний художній музей, Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана, Сумський обласний художній музей імені Никанора Онацького, Національний музей імені Андрея Шептицького у Львові, Одеський художній музей та інші. На презентації фахівці музеїв розповіли у чому особливість їх музейної збірки картин Марії Примаченко.