Сьогодні — Всесвітній день лікаря. Викликів у період пандемії перед медиками нині ще більше, ніж зазвичай, тому держава має особливо дбати про галузь.

Про стан справ у медичній сфері та її проблеми розповіла у своєму блозі для «Вечірнього Києва» заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

За її словами держава виділяє недостатньо коштів на фінансування галузі медицини в період пандемії. Ганна Старостенко зазначає, що увага з боку держави до медичної галузі досі лишається мінімальною. У проєкт бюджету України на 2022 рік на систему охорони здоров’я закладено всього 3,5% ВВП. У грошовому еквіваленті це 193,67 млрд грн млрд грн.

«І це при тому, що за Законом України „Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення“, вимагається виділяти не менше 5% ВВП на галузь охорони здоров’я. Тобто не менше 268 млрд грн!», — говорить Ганна Старостенко.

Тому столиця локально підтримує своїх медиків. Так, в бюджеті на 2021 рік місто заклало майже 1,5 млрд грн на ці цілі. Щомісяця у столиці медики отримують додатково до заробітної плати:

Лікарі — 5 000 грн

Медсестри — 4000 грн

Молодший медичний персонал — 2000 тис. грн

Ганна Старостенко заявляє, що влада столиці й надалі буде підтримувати медиків. Адже нині саме вони працюють на передовій у боротьбі з COVID-19. Без вихідних та свят і не лише у лікарняних стінах, а й у пунктах щеплення.

За пів року медики столиці ввели майже 1,8 млн доз вакцини, щепили понад 1,3 млн містян. Вакцинація продовжується, адже вже насуває нова хвиля ковіду, яка не обіцяє нічого втішного.