Про це заявив на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий

Він зазначив, що карантинні обмеження, які впродовж минулого року позбавили більшість киян можливості користуватися громадським транспортом, призвели до стрімкого росту популярності електросамокатів.

“З одного боку добре, що хоча б таким чином у столиці розвивається екологічний транспорт. Але поява такої великої кількості нових транспортних засобів створює небезпеку для пішоходів – 90% “самокатників” пересуваються по пішохідних зонах, нерідко з великою швидкістю і без жодного уявлення про правила дорожнього руху. Як вирішити цю проблему і які правила мають діяти стосовно нових електричних транспортних засобів?”, – сказав Костянтин Яловий.

Він коротко описав ситуацію в Україні та міжнародний досвід.

В Україні:

Електросамокати належать до категорії легкого персонального транспорту (ЛПТ), куди також зараховують сегвеї, моноколеса, гіроскутери тощо.
За законом електросамокати не є транспортом, а відповідно їх водії – не мають прав і обов’язків учасників дорожнього руху.
Поліція має труднощі щодо кваліфікації осіб, причетних до ДТП за участі самокатників. За замовчуванням користувачів ЛПТ прирівнюють до пішоходів. При цьому самокати рухаються зі швидкістю від 15 до 60 км/год, а пішоходи зі швидкістю до 4-5 км/год.

У світі:

Більшість країн за швидкістю, вагою і потужністю електросамокатів прирівнюють їх до велосипедів. Відповідно на них поширюються ті ж правила дорожнього руху.
Основні принципи врегулювання руху ЛТП – обмеження швидкості та потужності пристроїв.
Якщо пристрій технічно може їхати швидше ніж 20-25 км/год, він прирівнюється до мопеда, для керування яким треба мати водійські права.
Рухатися на електросамокатах тротуарами заборонено майже скрізь.

Як зазначив Яловий, Зараз у Верховній Раді України готують до другого читання законопроект №3023 про організацію дорожнього руху для електричних гаджетів. Він прирівнює водіїв електросамокатів до велосипедистів, а якщо вони ведуть свій самокат у руках, то до пішоходів. Відповідно кожному з цих варіантів на користувачів ЛПТ поширюються чинні правила дорожнього руху та відповідальність за їх порушення.

“Простий спосіб, яким автори законопроекту пропонують врегулювати питання з ЛПТ – краще ніж ніякого. Але в разі його ухвалення основне питання все одно залишається відкритим: доки у Києві відсутня велосипедна інфраструктура, переконати велосипедистів і самокатників дотримуватися правил дорожнього руху буде непросто”, – вважає Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.