У США конгресмени від Республіканської партії планують внести законопроєкт про оголошення України країною “НАТО-плюс”.

Про це пише “Главред”.

Цей же документ може запустити перевірку, за результатами якої Росію можуть оголосити спонсором тероризму.

Головним ініціатором законопроєкту виступив провідний республіканець в комітеті Палати представників з міжнародних справ Майкл Маккол. За його словами, дипломатія має небагато шансів на успіх, якщо до неї не підходити з позиції сили, пише “Голос Америки”.

“Володимир Путін повинен взяти до відома, що Конгрес не потерпить відновлення сфери впливу Росії і не допустить відмови від України та інших наших союзників і партнерів по НАТО в Центральній і Східній Європі”, – наголосив Маккол.

Якщо Україну оголосять країною “НАТО-плюс”, вона матиме змогу отримати більше військової і дипломатичної підтримки. Цей законопроєкт збільшить фінансування поставок летальної допомоги Україні і дозволить їй закупляти за швидшою процедурою деякі американські оборонні товари і послуги.

Крім цього, документ передбачає введення санкцій проти “Північного потоку-2”, які зроблять неможливим його запуск. Також законопроєкт пропонує відкинути пропозицію Кремля про введення мораторію на розгортання в Європі ракет середньої дальності.