Частота народження недоношених дітей в світі досягає 10%, в деяких країнах до 15%. В Україні цей показник зберігається в межах 5,4-5,8%. Це найбільш уразливий і «крихкий» контингент серед дитячого населення.

Грудне молоко має незамінну поживну та терапевтичну цінність. Популяризація грудного вигодовування особливо потрібна там, де таке годування наштовхується на перешкоди і бар’єри.

Особливо вразливим контингентом є діти, які були народжені передчасно, до 37 тижня вагітності, та для яких грудне молоко має особливе терапевтичне значення.

Саме це і сприяло до ініціативи реалізувати в Україні вже давно відомої світової практики по створенню Банку грудного молока на базі одного з перинатальних центрів.

Банк грудного молока забезпечує годування новонародженого немовляти донорським молоком коли матір не має молока, або коли є певні протипоказання зі сторони матері чи дитини до спільного грудного вигодовування.

Проблеми з боку дитини є тимчасові і зникають протягом процесу виходжування новонародженого.

Згідно даним багатоцентрових медичних досліджень саме грудне молоко  має перевагу перед штучними сумішами, бо значно знижує ризик серйозних ускладнень шлунково-кишкового тракту, сепсису, відмічається зниження частоти алергічних захворювань, цукрового діабету, лейкозів.

Невирішені проблеми зі сторони матері можуть призвести до відмови від годування грудним молоком: ускладнення здоров’я після пологів, яке гальмує лактацію – ліки, гормональні проблеми, стрес і шок, пов’язаний з передчасними пологами, ізоляція дитини від матері ускладнює пробудження лактації.

«Програма створення БГМ в повній мірі відповідає принципам світової медицини, закладеної в основу добровільного донорства: «Від здорового – хворому». Саме вона дозволяє підвищувати виживаність недоношених дітей, покращити їх якість життя та сприяє повноцінному розвитку здорової дитини» – зауважив Кушнір Віталій, керівник одного з департаментів Асоціації неонатологів України, який займається залученням інвестицій для створення банків грудного молока.

Всього в світі налічується близько 500 Банків грудного молока. Активна практика функціонування 270 БГМ у Європі вказує на вектор розвитку цього напрямку у системі охорони здоров’я матері та дитини, та стимулює до залучення усіх ланок для його реалізації в умовах українських медичних закладів.